Harta indică zona Primăverii drept cea mai sigură din Capitală. Este urmată de Cotroceni, Aviaţiei, Herăstrău, Băneasa, iar la polul opus se află Pantelimon, Rahova şi Ferentari. Specialiştii spun că locuitorii pun etichete anumitor zone, chiar dacă nu este mereu reflectată realitatea.
Cele mai multe opinii adunate de la bucureşteni sunt negative. Peste 60% dintre ei consideră orașul foarte aglomerat. O treime dintre ei spun că este și foarte poluat iar 20% dintre locuitorii capitalei văd orașul foarte murdar.
„Cele mai „înfricoșătoare” cartiere sunt cele mai sărace. Cu toate că numărul infracțiunilor este mult mai mic decât infracțiunile din Primăverii, 1 mai sau Aviației, pentru simplul motiv că infracțiunile se întâmplă acolo unde sunt bani. Însă, mentalul colectiv vine și tratează cu etichete sociale anumite zone în funcție de categoria socială care locuiește acolo, sau care este percepută ca locuind acolo”, afirmă Gelu Duminică, sociolog.
Specialiştii susţin că este mult mai ușor pentru autorităţi să delimiteze zone de risc pentru a avea mai mult control asupra infracţiunilor, potrivit Digi24.
„Sunt anumite zone deboucheu, zone în care lumea știe că este o anumite infracționalitate, mult mai ușor controlabile de instituțiile de forță și tocmai de aceea sunt oarecum „tolerate” anumite grupări criminale în acea zona. Nu e o chestiune pe care doar poliția din București o face, ci peste tot în lume, tocmai de aceea peste tot avem cartiere rău famate, însă ele sunt destul de bine controlate”, afirmă Gelu Duminică, sociolog.