Pandemia de coronavirus are o evoluție alarmantă în România, iar autoritățile par a fi scăpat lucrurile de sub control.
Astfel, numărul județelor unde incidența infectărilor a depășit 1,5 la 1.000 de locuitori s-a dublat în doar patru zile, arată statisticile oficiale.
O treime din județe, peste pragul critic
Bucureștiul și o treime din județele țării au depășit până luni rata de incidență a cazurilor COVID-19 de 1,5 la mia de locuitori, prag de la care sunt impuse gradual restricții, astfel încât să fie redusă răspândirea virusului.
Capitala și județele Alba și Vâlcea au trecut și de rata de incidență 2, apropiindu-se de pragul 3, de la care toate școlile trec la cursuri exclusiv online.
La acest prag se poate decide inclusiv carantinarea unor localități, în încercarea de a limita transmiterea epidemiei.
Din 9 octombrie, când autoritățile au comunicat oficial pentru prima dată ratele de incidență, și până astăzi, numărul județelor care au depășit pragul de 1,5 s-a dublat.
Sistarea evenimentelor private
Dacă în urmă cu patru zile, Bucureștiul și 7 județe (Alba, Vâlcea, Iași, Bacău, Teleorman, Neamț, Vaslui) trecuseră de 1,5, în 12 octombrie Bucureștiul a ajuns la 2,66 și 14 județe au trecut de 1,5: Alba, Vâlcea, Iași, Bacău, Neamț, Teleorman, Sălaj, Sibiu, Caraș-Severin, Cluj, Brașov, Timiș, Vaslui și Ilfov.
În context, trebuie precizat că Premierul Ludovic Orban a declarat că va propune sistarea evenimentelor private sau revenirea la vechiul sistem în care era permisă participarea a maximum 20 de persoane.
„Voi propune sistarea evenimentelor private. Este clar că reprezintă una din sursele de îmbolnăvire. Sau revenirea la vechiul sistem cu maximum 20 de persoane.
Azi, evenimentele se organizează cu maxim 50 de persoane în spații închise și cu 100 de persoane în spații exterioare. Asta e legea. Sunt foarte mulți organizatori de evenimente care nu respectă aceste reguli în organizarea nunților.
E posibil să luăm decizia să nu mai permitem astfel de evenimente private.
Fie să revenim la cel mult 20 de persoane, adică să se facă în familie, pentru că asta înseamnă, fie sunt unele voci mai radicale care vor chiar interdicția”, a declarat Orban.