Harta Europei se schimbă radical! Care sunt noile granițe de lângă România

Europa

Sursă: Dreamstime

Se schimbă granițele în Europa! Administrația din regiunea ucraineană Zaporojie, aflată sub control rusesc, intenționează să preia activele statului, inclusiv firme strategice, terenuri și resurse naturale.

Administraţia prorusă instalată de Moscova în teritoriile ocupate în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a anunţat joi că va prelua controlul proprietăţilor aparţinând statului ucrainean.

„Regiunea eliberată Zaporojie naţionalizează proprietăţile statului ucrainean. Decretul în chestiune a fost semnat de şeful administraţiei militaro-civile a regiunii”, a declarat pe Telegram unul dintre membrii săi, Vladimir Rogov.

„Astăzi, şeful administraţiei militaro-civile a regiunii Zaporojie, Evgheni Baliţki, a semnat un decret de naţionalizare a bunurilor aparţinând Ucrainei la data de 24 februarie 2022”, a declarat Andrei Trofimov, adjunctul şefului acestei administraţii, citat de agenţiile ruse.

Regiunea este ocupată în mare parte de ruși

Potrivit acestui responsabil, măsura priveşte „terenurile, resursele naturale, infrastructurile sectoarelor strategice ale economiei”. El nu a precizat dacă centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina şi din Europa, ocupată în prezent de forţele ruse, este vizată.

Această regiune este în mare parte ocupată de Moscova, care a lansat o ofensivă în Ucraina pe 24 februarie, şi este vecină cu regiunea Herson, în cea mai mare parte sub control rus.

Forţele Kievului controlează totuşi în continuare capitala cu aceeaşi nume a regiunii Zaporojie.

Unul dintre negociatorii ruşi privind conflictul din Ucraina a evocat miercuri organizarea viitoare a unui referendum în teritoriile ocupate de ruşi, în vederea unei anexări, care ar putea avea loc în iulie.

Controlul Rusiei asupra litoralului Mării Azov (Herson, Zaporojie şi Doneţk), inclusiv a portului Mariupol, ar permite Moscovei să formeze un pod terestru pentru a lega teritoriul rus de peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, scrie AFP.

Ucraina nu ia în calcul închiderea completă a centralei nucleare ocupate din Zaporojie

De asemenea, Ucraina nu exclude scenariul ca, în cazul celei mai mici amenințări de pierdere a controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de ruși, aceasta să fie complet închisă. Acest lucru a fost declarat de Yurii Boiko, consilierul premierului, într-un comentariu pentru Energy reform.

„În pregătirea pentru sezonul cald, se ia în considerare un scenariu privind închiderea completă a Centralei Nucleare de la Zaporojie”, a adăugat Boiko. Potrivit acestuia, „cea mai mică mișcare în direcția pierderii controlului asupra centralei” va duce la o astfel de decizie.

Pe de altă parte, operatorul de stat ucrainean de energie nucleară, Energoatom, a negat joi că ar putea închide centrala nucleară aflată pe teritoriul ocupat de Rusia, în cazul în care Kievul va pierde controlul asupra operațiunilor din această locație, potrivit Reuters.

Energoatom a declarat că centrala „nu poate fi oprită din punct de vedere tehnic, de securitate, economic sau politic”.

Zelenski: Trupele ruse controlează aproape 20% din teritoriul Ucrainei

În acest context, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi – într-un discurs adresat politicienilor şi locuitorilor din Luxemburg – că trupele ruse controlează în prezent aproape 20% din teritoriul Ucrainei, dar, de la începutul invaziei ruse pe scară largă în 24 februarie, forţele de apărare ucrainene au eliberat 1.017 de aşezări, potrivit agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform.

Din 24 februarie, „forţele ruse au intrat în 3.620 de aşezări ale Ucrainei. 1.017 dintre ele au fost deja eliberate, alte 2.603 urmează să fie eliberate. În prezent, aproximativ 20% din teritoriul nostru, aproape 125.000 de kilometri pătraţi, se află sub controlul ocupanţilor (ruşi), ceea ce este mult mai mult decât suprafaţa tuturor ţărilor Benelux (Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg) la un loc”, a subliniat preşedintele ucrainean.

În acelaşi timp, Zelenski a amintit că Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei încă cu opt ani în urmă şi, ca urmare a acţiunilor agresive din 2014 până la 24 februarie a acestui an, Moscova a controlat aproape 43.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean: peninsula Crimeea şi o treime din regiunile Doneţk şi Lugansk.