Şi mai şocant este faptul că atunci când este deschisă această funcţie a telefonului, se colectează multe informaţii secrete despre tine – inclusiv data și ora la care aţi vizitat diverse locaţii și cât timp ai stat acolo de fiecare dată.
Caracteristica există cel puțin de la lansarea iOS 7, în iunie 2013 și a fost instalată pe 89% din dispozitive până în 2014, potrivit CEO-ului Apple, Tim Cook.
Funcţia, numită Frequent Locations – Locaţii frecvente, pare să se activeze în mod automat pentru majoritatea utilizatorilor de iPhone.
Pentru a avea acces la această funcţie, utilizatorii trebuie să meargă la meniul Setări pe telefoanele lor, apoi să se ducă la meniul Privacy. De acolo, la Serviciile de localizare – Frequent Locations. Aici, vor primi acces la datele destul de deranjante pe care iPhone-ul le-a colectat referitoare la locurile pe care le-ai vizitat şi toate acestea fără ca smatphone-ul să comunice acest lucru.
Apple a declarat anterior că harta există pe fiecare dispozitiv, înseamnând că datele să poată să fie accesate de alte companii sau de servicii de securitate.
Cu toate acestea, în cazul în care telefonul este conectat la Internet, aşa cum sunt aproape toate smartphone-urile, se ridică problema că hackerii ar putea face rost de informațiile utilizatorilor, de la distanță.
Poate mai îngrijorătoare este perspectiva că cineva care fură sau găseşte telefonul va fi capabil să-l acceseze și apoi să-l utilizeze pentru a găsi adresa de domiciliu a posesorului – înainte de a merge acolo pentru a fura mai mult.
Aceeași problemă a fost identificată în ce priveşte dispozitive GPS prin satelit la mașinile care permit utilizatorilor să salveze o adresă de origine în baza lor de date.
Din fericire, odată ce ați găsit drumul spre meniul Locații frecvente, aveți posibilitatea să utilizați un comutator acolo în scopul de a opri harta.
Cu toate acestea,verifică telefonul dacă acesta descarcă o actualizare de software în viitor, pentru că unii utilizatori au constatat că acest lucru poate duce din nou o activare automată a funcţiei.