Se schimbă radical harta lumii. O fisura de 3.000 de kilometri va modifica globul pământesc. Geologii avertizează că un continent întreg se va rupe în două. Fisura de 3.000 de kilometri a apărut în Africa de Est și va ajunge să rupă continentul în două părţi.

Aceasta este o amenințare cât se poate de reală. Experții au constatat că fisura de 3.200 de kilometri lungime va produce ruperea continentului în două. Nu în mod rapid, dar devine o certitudine că harta lumii se va transforma dramatic, după ce va apărea al şaselea ocean planetar.

Continentul African va fi rupt în două

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Virginia Tech a avertizat că finalul acestei situaţii va fi unul singur, Continentul African va fi rupt în două, iar ţările de-a lungul coastei de sud-est ar deveni o insulă uriașă, creând o mare complet nouă, din Etiopia până în Mozambic, susţine Daily Mail.

Fisura a existat încă de acum 22 de milioane de ani, dar a demonstrat activitate abia în ultimele decenii. În fapt, abia în 2005 a apărut o fisură de-a lungul Etiopiei, iar de atunci aceasta se măreşte cu un ritm de 2,5 cm pe an.

Ritmul în care se măreşte această fisură

Marea dilemă a specialiştilor o reprezintă ritmul în care se măreşte această fisură: dacă ea se va accelera sau dacă va rămâne la cota actuală.

„Ceea ce nu știm este dacă această ruptură va continua în ritmul actual pentru a deschide în cele din urmă un bazin oceanic, precum Marea Roșie, și apoi mai târziu la ceva mult mai mare, ca o versiune mică a Oceanului Atlantic”, a declarat Ken MacDonald, profesor la Universitatea din California, Santa Barbara.

Peste cât timp lumea va avea o altă față

În cazul în care se va menţine ritmul actual, lumea va avea o altă faţă abia peste câteva zeci de milioane de ani.

„Ar putea să accelereze și să ajungă acolo mai repede? Sau s-ar putea bloca, așa cum a făcut Atlanticul înainte de a începe să se ivească adevăratul fund al mării? În ritmul actual, o mare de dimensiunea actuală a Mării Roșii s-ar putea forma în aproximativ 20-30 de milioane de ani”, a mai punctat MacDonald.