Una dintre problemele acute ale tranzacţiilor imobiliare este determinată de incertitudinile din jurul actelor pentru terenuri sau imobile. De multe ori, proprietăţile nu sunt intabulate sau actele de proprietate sunt vechi. Aducerea lor la zi provoacă întârzieri în finalizarea tranzacţiilor. Explozia tranzacţiilor imobiliare din ultimii ani a scos la iveală lacunele sistemului de control al proprietăţilor din România, provocând întârzieri serioase în finalizarea proiectel
Una dintre problemele acute ale tranzacţiilor imobiliare este determinată de incertitudinile din jurul actelor pentru terenuri sau imobile. De multe ori, proprietăţile nu sunt intabulate sau actele de proprietate sunt vechi. Aducerea lor la zi provoacă întârzieri în finalizarea tranzacţiilor.
Explozia tranzacţiilor imobiliare din ultimii ani a scos la iveală lacunele sistemului de control al proprietăţilor din România, provocând întârzieri serioase în finalizarea proiectelor. Ca atare, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a demarat proiectul de realizare a cadastrului naţional, demers care, după cum afirmă reprezentanţii ANCPI, va dura 13 ani şi necesită investiţii de 944 milioane de euro.
Finanţarea acestui proiect mamut vine atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. „Cadastrul naţional înseamnă localizarea, identificarea proprietăţilor şi înscrierea drepturilor de proprietate în Cartea Funciară. Reprezintă o metodă globală, prin care sunt identificate toate imobilele din cadrul unei unităţi administrativ-teritoriale“, spune noul director al ANCPI, Robert Tatu. Directorul ANCPI mai spune că implementarea lucrărilor pentru cadastrul general se va face de firme de specialitate, nu neaparat din zonele-ţintă. Firmele vor fi desemnate prin licitaţii conforme cu legislaţia în vigoare.
Datorită dezvoltării pieţei imobiliare, piaţa lucrărilor de cadastru şi geodezie a atins, anul trecut, o valoare de 26 milioane de euro, în creştere faţă de 22 milioane de euro, în 2005. Pentru acest an, este prognozată o creştere şi mai mare, datorită implementării proiectului de realizare a cadastrului naţional. Lucrările au început în martie 2007 printr-un proiect-pilot ce se desfăşoară în comuna Ştefan Vodă din judeţul Călăraşi. Fondurile necesare, asigurate de ANCPI, se ridică la 107.000 lei. Ulterior, vor fi demarate lucrări în 20 de unităţi administrativ-teritoriale din patru judeţe, finanţările provenind de la bugetul de stat şi având valoarea de şapte milioane de lei. A treia etapă constă în introducerea cadastrului general în zece judeţe, costurile necesare fiind de 85 de milioane de euro, urmând ca până în 2020 să se încheie lucrările în toată ţara.
Până la definitivarea acestor proiecte, România nu stă deloc bine la acest capitol. În zona Deltei Dunării, mai bine de 50% din proprietăţi nu sunt intabulate şi, conform reprezentanţilor agenţiei imobiliare Imobil Company din Tulcea, o treime din populaţie deţine certificate de moştenitor declarative sau contracte de vânzare-cumpărare întocmite înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, după care agenţia trebuie să întocmească acte de vânzare autentice.
Un avantaj al creării sistemului de cadastru este alcătuirea unei baze de date cu toate titlurile de proprietate. Cei interesaţi vor putea afla datele unui teren sau imobil, cum ar fi încadrarea în zonă sau starea financiară (dacă este sau nu ipotecat etc.). Reprezentanţii ANCPI speră ca în trei ani să fie posibil accesul la Cartea Funciară a Bucureştiului.
La nivelul agenţiei, raportul dintre proprietăţile cadastrate şi necadastrate din ţară nu este cunoscut, acesta fiind, conform unor surse din piaţa imobiliară, net în favoarea celor necadastrate. Cele mai multe probleme de acest fel sunt întâlnite în Dobrogea, în special în Delta Dunării, precum şi în Moldova şi Oltenia. Realizarea cadastrului naţional nu este însă un motiv de bucurie pentru toţi jucătorii din piaţă. Reprezentanţii agenţiei Casadomi din Timişoara cred că „realizarea cadastrului naţional va determina modificarea cadastrului deja existent, fapt care pe noi nu ne poate bucura – în Banat, la această oră lucrurile sunt clare din acest punct de vedere“, spune Simona Lazăr, PR & research coordinator al companiei.
În Transilvania, proprietăţile au fost măsurate şi cadastrate încă de prin 1800, de administraţia austro-ungară. „De aici şi situaţia mult mai bună în ceea ce priveşte înscrierea proprietăţilor în Cartea Funciară. Există şi aici ceva dificultăţi, dar mai puţine decât în alte zone ale ţării“, apreciază Doru Lupeanu, director de marketing al agenţiei Grup de Lux din Cluj-Napoca.
Sub aspectul implementării sistemului de cadastru general, cele mai avansate state europene sunt Norvegia, Olanda, Marea Britanie şi Austria. Avantajele realizării cadastrului naţional sunt: garantarea şi asigurarea dreptului de proprietate, înscrierea gratuită a imobilelor în sistemul de publicitate imobiliară sau accesul mai facil la credite ipotecare.
Inconveniente
«Realizarea cadastrului naţional va determina modificarea cadastrului deja existent, fapt care pe noi nu ne poate bucura – în Banat, la această oră lucrurile sunt clare din acest punct de vedere.»
Simona Lazăr, PR & research coordinator Casadomi
Cadastrul este obligatoriu
NECESAR Cadastrul este operaţiunea de localizare a proprietăţilor, o formă de evidenţă tehnică obligatorie la orice act de înstrăinare a unui bun imobiliar.
IMPORTANŢĂ Cadastrul furnizează date reale privitoare la bunurile imobile (poziţie, mărime, folosinţă, proprietar), necesare în toate ramurile economiei naţionale.
IDENTITATE După realizarea cadastrului, urmează înscrierea în Cartea Funciară (intabularea). Aceasta este cartea de identitate a unei proprietăţi şi are o funcţie asemănătoare celei a cărţii de identitate pentru o persoană.
În Ardeal, cadastrul a fost realizat de 200 de ani
Numărul de planuri de amplasament recepţionate de ANCPI este mai redus în Ardeal decât în alte zone, pentru că ele există deja.
Judeţ Amplasamente
Covasna 11.785
Bistriţa-Năsăud 17.221
Sălaj 24.324
Caraş Severin 26.183
Braşov 35.399
Hunedoara 36.820
Mureş 37.489
Mehedinţi 38.103
Alba 38.356
Harghita 39.144