În 2024, prețurilor locuințelor din Statele Unite au atins niveluri istorice, scăzând sub vârfurile înregistrate în 2007, înainte de criză.
Pe multe piețe globale, prețurile locuințelor au crescut semnificativ în ultimul deceniu. Principalele cauze au fost ratele dobânzilor ultra-scăzute, stocul limitat de locuințe și cererea din ce în ce mai mare.
Chiar dacă recenta creștere a dobânzilor a atenuat anumite piețe, condițiile de finanțare mai stricte au amplificat trendul, potrivit Visual Capitalist.
Graficul prezentat de Visual Capitalist arată o creștere a prețului caselor pe piețele cu bule imobiliare în ultimul deceniu, pe baza datelor furnizate de indicele UBS Global Real Estate Bubble.
Prețurile caselor din Miami au crescut cu 106% începând din 2014
Considerat orașul cu cel mai ridicat risc de bule imobiliare, la nivel mondial, Miami a înregistrat cea mai puternică creștere a prețurilor reale ale caselor, din 2014, ducând la o decuplare a valorilor proprietăților de chirii și venituri.
Iată cu cât au crescut prețurile caselor începând cu 2014 și unde există cel mai mare risc de bule imobiliare:
- Miami 106%
- Amsterdam 76%
- Tokyo 68%
- Toronto 68%
- Vancouver 61%
- Frankfurt 49%
- Los Angeles 48%
- Boston 42%
- Tel Aviv 41%
- Zurich 40%
Cerere mare pe piața imobiliară de lux
Unul dintre motive este o cerere mare pe piața imobiliară de lux, unde cumpărătorii concurează pentru achiziționarea unor proprietăți pe malul mării.
Pe măsură ce un număr record de persoane se mută în Florida de Sud, prețurile reale ale locuințelor au crescut, în medie, anual, cu 7,5% în ultimul deceniu. Orașul atrage an de an miliardari și super-bogați. Unul dintre ei este fondatorul Amazon, Jeff Bezos, care a achiziționat în 2023 două proprietăți în valoare de 79 de milioane de dolari și 68 de milioane de dolari.
De asemenea, orașul Tokyo a fost martorul unora dintre cele mai rapide creșteri ale prețurilor ale caselor datorită afluxului de cumpărători străini. Ratele scăzute ale dobânzilor și un yen slab au fost factorii-cheie care determină boom-ul investițional.
În prezent, Tokyo este cel mai accesibil oraș la nivel global, al doilea după Hong Kong.
Un risc semnificativ de bule imobiliare îl au orașele de pe locul 4 și 5, Toronto și Vancouver, fiecare înregistrând creșteri ale prețurilor caselor cu peste 60% în ultimul deceniu.
Între timp, în San Francisco, prețurile locuințelor au scăzut cu 10% de la jumătatea anului 2022, situație generată de rezidenții care au plecat din oraș din cauza costului ridicat al vieții și trecerii la munca la distanță.
În general, prețurile locuințelor au crescut cu 1,9% anual din 2014, rămânând în urma unor metropole precum Los Angeles și Sydney.
Frankfurt, Munchen, Tel Aviv și Hong Kong, în aceeași categorie de risc
În aceeași categorie de risc se află, după reduceri puternice ale dezechilibrelor, Frankfurt, Munchen, Tel Aviv și Hong Kong. Dubai, Singapore și Madrid completează grupul orașelor cu risc moderat.
Dubai a înregistrat cea mai puternică creștere a scorului de risc dintre toate orașele analizate.