Cele mai mari rate lunare aferente acestor împrumuturi se plătesc pentru locuinţele din nordul Bucureştiului. Sfatul analiştilor pentru cei care doresc să cumpere o locuinţă nouă în Bucureşti prin credit ipotecar este să opteze pentru ansamblurile rezidenţiale situate în zona de est. Ratele plătite sunt mai mici, pentru că preţul pe metru pătrat este sub cel din alte zone.
Constănţeanul Florin Zilevski (31 de ani) lucrează pentru o companie farmaceutică de distribuţie din Bucureşti. După o îndelungată perioadă în care a stat cu chirie, la sfârşitul anului trecut a decis să cumpere un apartament. Avea în jur de 35.000 de euro puşi deoparte, bani pentru avansul la împrumut. „Câştig peste 1.500 de euro pe lună, dar fără banii aduşi de acasă nu aş fi reuşit să iau creditul necesar“, spune el. Pentru apartamentul cu două camere dintr-un bloc în curs de realizare în zona Titan va plăti o rată lunară de circa 800 de euro. Conform unui raport de piaţă al companiei imobiliare Colliers International, zona de est a Capitalei, acolo unde va locui Florin Zilevschi, oferă celor care au contractat credite ipotecare cel mai bun raport preţ-calitate. Explicaţia constă în faptul că aici sunt de vânzare 11 proiecte rezidenţiale, iar preţul mediu pe metru pătrat construit este de circa 1.280 de euro.
Raportul menţionat arată că, în Capitală, ratele lunare plătite în contul creditelor destinate achiziţiei unei locuinţe dintr-un proiect rezidenţial nou sunt cuprinse între 455 şi 2.000 de euro, însă valoarea acestora diferă în funcţie de mai mulţi factori. Aici pot fi enumeraţi valoarea avansului sau durata de plată, unul dintre cei mai importanţi fiind, însă, zona în care este amplasată locuinţa. De altfel, analiştii Colliers susţin că, deşi cel mai ieftin este în vestul Bucureştiului, cu un preţ mediu de circa 1.140 de euro/mp, fără TVA, partea de est a Capitalei este o variantă mai bună, în primul rând datorită ofertei mai diversificate. „Campioanele“ proprietăţilor scumpe sunt centrul Capitalei, cu 1.763 de euro/mp, în medie, şi zona de nord, cu 1.550 de euro/mp. Prin urmare, o persoană interesată de achiziţia unui apartament cu două camere care costă circa 110.000 de euro va plăti, în estul Capitalei, o rată medie de circa 715 euro. Pentru aceeaşi unitate locativă, dar amplasată în nord şi vândută cu 189.000 de euro, costul lunar al creditului aproape se dublează, ajungând la aproximativ 1.300 de euro.
Conform analiştilor, creditele, în special cele ipotecare, se vor scumpi cu aproximativ un punct procentual. Va provoca această evoluţie derapaje în planul rambursării împrumuturilor? „Nu cred că vor exista probleme cu plata ratelor. După cum ştim cu toţii, românii se descurcă într-un fel sau altul“, afirmă Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Conform BNR, ponderea restanţierilor la împrumuturile ipotecare este de circa 0,2% din totalul celor care au contractat asemenea credite. Analistul imobiliar Radu Zilişteanu crede că una dintre sursele la care se va apela pentru plata ratelor vor fi în continuare banii câştigaţi „la negru“. De altfel, şi băncile au lărgit treptat plaja criteriilor de eligibilitate pentru acordarea de împrumuturi, încluzând diverse alte venituri sau prelungind intervalul de plată. Pe piaţă a fost deja lansat un produs de creditare, a cărui perioadă de rambursare este de 40 de ani şi probabil va fi urmat de altele, aparţinând unor bănci care încearcă să se impună oferind condiţii cât mai lejere.