Se schimbă harta României!

Se schimbă harta României! Fostul ministru UDMR al Dezvoltării, Cseke Attila, a vorbit despre acest subiect în cadrul unei conferințe de presă pe tema administrației publice din România. Evenimentul a avut loc la București.

Acesta a spus că „administraţia locală este un serviciu public. Administraţia centrală este un serviciu public. La fel cum este sistemul de învăţământ sau cel sanitar. Nimeni nu se aşteaptă de la o şcoală să producă profit. Scopul unui spital este să se ocupe de pacienţi, nu de profit. Şcolile, spitalele şi administraţia publică nu sunt firme”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

Liderul senatorilor UDMR a adăugat că reorganizarea administrativă trebuie să aibă la bază criterii viabile. Potrivit acestuia, trebuie luați în considerare factorii geografici, economici,  tradiţiile şi apartenenţa la regiunile istorice ale oamenilor.

Cel mai mare pericol este ca reorganizarea administrativă să se facă în grabă și haotic

Cseke Attila a spus că „este un proces amplu, care poate dura câţiva ani, şi este nevoie de referendum local pentru a fi adoptat”.

„Cel mai mare pericol pe care noi îl vedem este ca această reorganizare să fie făcută în mod grăbit şi haotic. Tot ceea ce s-a decis de pe o zi pe alta în România s-a adeverit a fi greşit pe termen mediu şi lung”, a spus el.

Fostul ministru al Dezvoltării a afirmat că „trebuie continuat drumul pe care România a păşit în 2022, când Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a elaborat două legi importante, cel al consorţiilor administrative şi cel al zonelor metropolitane”.

Potrivit lui Cseke Attila, „aceste două acte normative oferă posibilitatea legală pentru autorităţile publice locale de a coopera pentru a găsii soluţii la problemele cu care nu se pot confrunta singure. Este nevoie şi acum de cooperare între autorităţile publice locale. Statul trebuie să creeze mecanisme prin care acest proces de reorganizare administrativă să poată porni de jos”.

Reorganizarea administrativ-teritorială a României trebuie să devină o prioritate în 2024

Amintim că recent, Emil Boc în calitate de lider al Asociației Municipiilor din România, a declarat că reorganizarea administrativ-teritorială a României trebuie să devină o prioritate politică majoră în 2024 și în anii ce urmează.

Reforma este esențială având în vedere dificultățile cu care se confruntă țara în administrarea unui număr mare de UAT-uri. Multe dintre acestea fiind incapabile să-și asigure resursele necesare din venituri proprii, a punctat el. Mai multe puteți citi aici.