Domeniile în care nu prea există diferenţe de salarizare între Bucureşti şi alte oraşe importante din România sunt bancar şi IT; la polul opus, discrepanțe reale există în retail şi industrie, e de părere Bogdan Florea, directorul general al companiei de recrutare și leasing de personal Trenkwalder.
Spre deosebire de majoritatea covârșitoare a firmelor de resurse umane, Trenkwalder nu are cartierul general în București, ci în Sibiu, concentrându-și atenția cu precădere asupra marilor orașe din Transilvania. După cum afirmă Bogdan Florea, „consultanţii noștri au constatat o uşoară tendinţă de uniformizare a veniturilor salariale între regiuni, într-adevăr, însă este numai un început, nu se poate vorbi încă de o rată consistentă a fenomenului de aplatizare. Totuși, odată cu urcarea în funcţie şi importanţă a poziţiei în organizaţie, diferenţele între salariile plătite în Bucureşti şi cele din alte oraşe încep să se estompeze. Este vorba de poziţii de middle şi top management, unde veniturile salariale diferă nesemnificativ la nivel naţional“.
Pentru a vedea graficul de mai sus mai detaliat, click aici
Eldoradoul pieței muncii
Aproape indiferent la obstacolele crizei, IT-ul a fost, fără nicio îndoială, sectorul cu cea mai bună evoluție din piață, atât ca număr de slujbe disponibile, cât și în ceea ce privește nivelurile salariale practicate în acest sector. Unde „majoritatea companiilor au practicat, în 2010, creșteri salariale în, cu cifre cuprinse între 3% și 20%“, după cum spune Șerban Mrejeriu, consultant în biroul din Timișoara al companiei AIMS și realizator al unui studiu de salarizare în IT în zona Transilvaniei.
„Interesant este că peste o treime din companiile respondente au aplicat anul trecut creșteri salariale mai mari decât cele bugetate inițial. Acest fapt, neobișnuit pentru o industrie în care previziunile și analizele de costuri sunt destul de stricte, se datorează parțial creșterii peste așteptări a inflației, dar și a competiției prezente pe piața forței de muncă de profil, care a dictat creșteri salariale mai mari, pentru a păstra sau a atrage angajații valoroși în companie“, comentează el rezultatele studiului.
De altfel, în ultimii ani, orașele din Ardeal s-au dovedit mai atrăgătoare pentru unii investitori (cu precădere cei din IT și auto) decât Bucureștiul, fapt ce a antrenat o reală competiție în atragerea specialiștilor și, automat, un sistem de remunerare mai corect. Totuși, „chiar dacă diferențele salariale sunt pe cale să se reducă, nu vor dispărea cu totul. Apreciez că în momentul de față joburile de programare sunt cu 20%-25% mai bine plătite în Capitală“, spune Șerban Mrejeriu.
Teama de eliminarea beneficiilor
Potrivit studiului, în firmele de IT din Transilvania salariul mediu brut al unui programator începător este de aproape 3.000 de lei. Odată cu avansarea ierarhică, venitul lunar al unui senior software developer ajunge la 6.711 lei, iar al unui șef de departament la puțin peste 12.000 de lei (brut). La acestea se adaugă și o serie de beneficii demne de luat în seamă: peste 60% din companii practică programul flexibil de lucru, iar în 56% din cazuri angajații beneficiază de un concediu mai lung decât cel prevăzut de lege.
Așadar, e vorba de sume mari, la care majoritatea angajaților din alte domenii nu vor avea acces niciodată. Singura amenințare care planează de luni bune asupra viitorului roz al salariaților din IT este mult discutatul proiect de eliminare a scutirii impozitului pe venit de care se bucură programatorii. „Dacă se va aplica această măsură, vor exista cu siguranță companii care vor scădea salariile. Pe de altă parte, unele firme vor alege să suporte diferența de impozit din propriul buzunar, pentru a nu pierde oamenii valoroși. Cel mai probabil scenariu va fi însă ca angajatorii să suporte parțial această cheltuială în încercarea de a preveni creșterea fluctuației de personal. În plus, nu este exclus nici ca unele firme care au planuri de investiții sau de extindere în România să-și reconsidere planurile“, e de părere reprezentantul AIMS.
Potrivit Monicăi Dona, PR manager al uneia dintre cele mai mari companii de recrutare din piață, Lugera & Makler, un alt sector în care odată intrat, nu prea contează în ce zonă a țării lucrezi, este cel farmaceutic. „Cred că cele mai mici diferențe salariale sunt în acest domeniu, în principal pe zona de vânzări. Un reprezentant medical din vestul țării poate avea venituri fixe similare celui din București, diferențe apărând doar în cazul comisioanelor din vânzări, care pot fluctua de la zonă la zonă.“
Pas cu pas, spre un salariu mai bun
Dacă nu lucrați nici în IT, nici în Pharma, veți fi dezamăgiți să aflați că și în acest an tot cele două domenii vor cunoaște, din estimările observatorilor din piață, cele mai bune evoluții salariale. Dacă pentru programatori o creștere de peste 10% este dată ca și sigură, pentru reprezentanții companiilor farmaceutice, estimările variază între 5% și 11% (pentru alte industrii, vezi grafic).
Pe de altă parte, este de remarcat că nu numai în IT angajatorii revizuiesc de-a lungul anului cheltuielile salariale bugetate anterior. În câteva cazuri, cu siguranță tot mai puține față de 2010 sau, mai ales, 2009, angajații vor fi nevoiți să accepte salarii mai mici. Majoritatea, însă, se vor bucura de creșteri – chiar dacă unele nesemnificative, care vor acoperi doar rata inflației. În final, potrivit unui studiu Mercer, doar 15% din totalul companiilor nu au prevăzut acordarea de creșteri salariale în 2011.
Harta salariilor: Cine va primi măriri în 2011 și cine nu
8 aprilie 2011, 09:04
Ultima modificare în 8 aprilie 2011, 12:04
La finalul lunii martie, când a fost proclamată oficial ieșirea din recesiune, harta salariilor din România arată surprinzător: în ciuda lamentărilor, salariile bucureștenilor au crescut constant pe timp de criză, în timp ce în restul țării au scăzut progresiv. Cu trei excepții: Timișoara, Sibiu și Brașov. În schimb, „vedeta“ Provinciei, Clujul, o duce tot mai rău.
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Peste 85% dintre angajaţii români nu au încredere în noul Cod al Muncii
- Peste o treime dintre studenţii români din străinătate nu vor să se întoarcă acasă
- Pirații diplomelor: hoțul neprins, absolvent cinstit
- Ce-ar face românul dacă ar ajunge șef
- Rata şomajului a scăzut în februarie cu 0,16% faţă de ianuarie
- Generația Y, gata de un nou război cu angajatorii
- Carpatair și Wizz Air caută însoțitori de bord
- Aproape 90% dintre angajaţi resping noul Cod al muncii
- Isărescu face angajări. Vezi de ce are nevoie
- Cum îți influențează cariera numărul de copii