Decizia care a cutremurat toată Ungaria! Scandal de proporţii istorice

Turcia, Ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Nou scandal la granița țării! Ungurii, foc și pară pe turci. Tensiunile dintre cele două state au izbucnit din cauza manualelor de istorie din Turcia. Cum este prezentată Ungaria, dar și România, pe hărțile turcești?

Cum sunt prezentate Ungaria și România în manualele de istorie din Turcia?

Cum sunt prezentate Ungaria și România în manualele de istorie din Turcia? Pe hărțile medievale din acele manuale sunt mai multe erori istorice.

Recent, o hartă medievală care apare în manualele de istorie de clasa a XI-a din Turcia, care ar fi trebuit să înfățișeze Imperiul Otoman în secolul al XVII-lea, a devenit virală pe Reddit. În momentul în care maghiarii au văzut erorile de pe acea hartă, au fost foc și pară.

Ungaria nici nu există pe această hartă, ceea ce a atras furia vecinilor noştri.

„Firește, a existat gândul că totul a fost o glumă pe Reddit. Pare credibil – deși foarte rar, în publicațiile turcești poți găsi hărți istorice destul de ciudate.

Desigur, să fim atenți: încă nu se știe câți tineri turci absorb cunoștințele chiar din aceste cărți. În orice caz, este probabil că cei care o fac nu vor avea neapărat o imagine clară a statelor europene din secolul al XVII-lea.

La urma urmei, nu este nevoie să fii profesor de istorie pentru a vedea lucruri fascinante atunci când te uiți la o hartă”, a spus expertul maghiar în Turcia Zoltán Egeresi de la Universitatea Națională a Serviciului Public din Ungaria pentru Mandiner.

Erorile istorice de pe acea hartă

Banaatul și Timișoara sau „Karlovy Vary” se află aproximativ în locul potrivit.

Transilvania a fost înlocuită cu „Felvidék de Est”, partea de est a Ungariei Superioare, și se extinde până în Galiția, care făcea parte din Polonia („Pierwsza Rzeczpospolita”) în acea perioadă. Teritoriul real al Transilvaniei a fost împărțit între Moldova (Bogdan) și Havasalföld (Eflak).Havasalföld „a invadat” teritoriile interioare ale Transilvaniei.

În plus, granițele au fost extinse mult peste cele reale, „dând sub stăpânire turcească” orașe precum Szentgotthárd, ceea ce nu s-a întâmplat în perioada de apogeu a Imperiului Otoman.

Transilvania, pe de altă parte, a fost semi-temporar sub stăpânire turcească în secolul al XVII-lea. Harta nu face distincția între vasalitate și cucerire. Moldova, Havasalföld și Hanatul Tătar din Crimeea au fost „state vasale”, dar sunt reprezentate ca parte intactă a Imperiului Otoman.

„Ce alt detaliu ciudat observați pe hartă?”, au întrebat jurnaliștii maghiari.

La acea vreme, un stat vasal era o entitate teritorială care recunoștea autoritatea nominală a Imperiului Otoman, dar menținea o anumită autonomie internă. Statele vasale erau adesea obligate să plătească tribut sau să ofere sprijin militar Imperiului Otoman în schimbul recunoașterii suveranității lor.

Aceste state vasale puteau avea propria guvernare internă, conducător și instituții, dar erau, în general, subordonate Imperiului Otoman.