A apărut o nouă lege privind hărțuirea la locul de muncă

A apărut o nouă lege privind hărțuirea la locul de muncă!

Joi, 28 martie 2024, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat legea care redefinește conceptul de „loc de muncă”, incluzând în acesta și situațiile de hărțuire survenite în delegații, team-building-uri, precum și în orice spațiu, fie el public sau privat, care este legat de activitatea profesională.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis

Scopul principal al legii este să reglementeze ratificarea Convenției nr. 190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii în mediul profesional. Această convenție a fost adoptată de Organizația Internațională a Muncii în cadrul celei de-a 108-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii, desfășurată la Geneva, la data de 21 iunie 2019.

„Ratificarea convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii aduce mai multă claritate în legislaţia naţională. Unele dintre fapte devin infracţiuni prin raportarea la legislaţia penală, civilă sau contravenţională, după caz.

De asemenea, proiectul extinde noţiunea de <loc de muncă> astfel încât sunt considerate acte de hărţuire şi cele care sunt produse în delegaţii, team-building-uri, orice spaţii publice sau private care au legătură cu locul de muncă”, se arată în raportul comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor.

Angajații, protejați de hărțuirea la locul de muncă

Parlamentul României a aprobat legea de ratificare a Convenției nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) referitoare la eliminarea violenței și a hărțuirii în contextul profesional.

Ratificarea ei contribuie la clarificarea și consolidarea legislației naționale, integrând într-un singur cadru juridic norme care anterior erau dispersate în diverse acte normative, uneori fiind greu de interpretat și aplicat. Prin intermediul acestui nou cadru legislativ, atât salariații, cât și cei aflați în perioada de probă, stagiu, practică, voluntariat sau cei care au fost angajați anterior vor fi asigurați de beneficii și protecție.

„Proiectul a fost inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Are o semnificație aparte acest vot dat înainte de 8 martie. Noua lege vine să protejeze angajații de abuzuri la locul de muncă, indiferent că sunt bărbați sau femei.

Conceptele de „violență și hărțuire” au fost redefinite conform evoluțiilor tehnologice și acum acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea, mobbingul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea/supravegherea.

În plus, nu mai este limitat locul în care se poate produce un astfel de abuz doar în spațiul serviciului, ci și în delegații, team-building-uri, în timpul transportului și chiar în comunicările on-line”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

simona bucura oprescu
Simona Bucura Oprescu / SURSA FOTO: Camera Deputaților

Decrete semnate joi, 28 martie

În aceeași zi, șeful statului a semnat și alte decrete de promulgare a unor legi.

Decretul de promulgare a Legii care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2019 referitoare la modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice.

Decretul de promulgare a Legii care ratifică Convenția nr. 190/2019 despre eliminarea violenței și a hărțuirii în mediul de muncă, adoptată în cadrul celei de-a 108-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii a Organizației Internaționale a Muncii, la Geneva, pe 21 iunie 2019.

Decretul de promulgare a Legii care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2023 referitoare la completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2011 privind cadrul instituțional și autorizarea Guvernului de a licita certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României în cadrul Uniunii Europene; Decretul de promulgare a Legii care modifică și completează Legea concurenței nr. 21/1996.

Decretul de promulgare a Legii care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2020 referitoare la modificarea și completarea articolului 38 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice.