Hărțuirea online, pedepsită aspru în România. Klaus Iohannis a semnat miercuri, 28 februarie, o serie de decrete. Printre acestea se numără și cel corespunzător Legii privind ordinul de protecţie. Ce prevede noua lege?
Hărțuirea online și apelurile repetate vor fi pedepsite aspru. Klaus Iohannis a promulgat legea
Hărțuirea online va fi aspru pedepsită! Legea promulgată de Președintele Klaus Iohannis oferă protecție legală persoanelor care sunt hărțuite în mediul online sau prin apeluri telefonice repetate. Astfel, noua lege asigură apărarea victimelor.
Marți, Klaus Iohannis a semnat legea care extinde ordinul de protecție și în cazul actelor de hărțuire online și al apelurilor telefonice multiple. Noua lege extinde ordinul de protecție și în cazurile urmăririi repetate fără drept sau interes legitim al unei persoane și în cel al supravegherii locuinței acesteia sau a altor spații.
Iohannis a promulgat Decretul referitor la Legea privind ordinele de protecție. Conform raportului aprobat de Camera Deputaților, legislația vizează instituirea unui instrument juridic eficace, asemănător celui utilizat pentru prevenirea și contracararea violenței domestice.
Pe data de 7 februarie, deputații au adoptat legea cu unanimitate de voturi, în total 249 de voturi favorabile.
„În acest scop, proiectul extinde ordinul de protecţie la toate victimele care au nevoie de protecţie, în urma tuturor formelor de violenţă, indiferent de relaţia care există între victimă şi agresor.
Se va interveni nu doar în cazul violenţelor fizice, ci şi acolo unde sunt acte de hărţuire online, apeluri telefonice multiple, urmărirea în mod repetat, fără drept sau interes legitim, a unei persoane sau supravegherea locuinţei acesteia sau a altor locuri.
De asemenea, una dintre măsurile care se vor aplica în cazurile de violenţă va fi inclusiv monitorizarea agresorului cu brăţară electronică”, se menționează în raport.
Alina Gorghiu a oferit mai multe informații despre noua lege
Ministra a subliniat, la începutul acestei luni, că în țara noastră violența domestică reprezintă o problemă serioasă, însă nu este singura formă de agresiune fizică care impune protejarea victimelor.
„Avem violență în România. Sunt 160 de cazuri de violență domestică pe zi. Asta înseamnă 7 victime pe oră. Pentru ele exista deja ordinul de protecție. Dar violența nu e numai în familie! Acte de violență vedem și pe stradă, și în școli, și la locul de muncă, în mediul online…
De acum, cu noua lege, protejăm toate victimele violenței, de orice fel, din orice mediu. Legea trebuie să te protejeze și de bătăuși, și de hărțuitori și de toate tipurile de agresori.
Ca femeie, ca senatoare #PNL, vă asigur că voi continua, alături de colegii mei, să fiu preocupată de diminuarea violenței în societate și de identificarea a cât mai multor pârghii legale pentru a pedepsi orice tip de violență”, preciza Gorghiu, pe Facebook.