"Cea mai ieftină încălzire este atunci când ai toate condiţiile de eficientizare puse în practică. Un apartament izolat din punct de vedere termic, cu toate elementele de eficientizare, consumă aproximativ 700 de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar însemna o factură de 900 de lei pe an. Împărţită pe 12 luni, este o factură care poate să fie susţinută, cu condiţia să fie toate elementele de eficientizare", a subliniat oficialul ANRE, în cadrul unei conferinţe organizate de InvestEnergy.
Totodată, el a fost întrebat cum comentează informaţia publicată joi de Institutul Naţional de Statistică, potrivit căreia preţul gazelor a crescut în luna aprilie cu 2,5% faţă de luna martie. Aceasta în condiţiile în care, de la 1 aprilie, ANRE a decis să liberalizeze preţul gazelor de producţie internă.
"Aşa am estimat şi noi, iar această cifră se confirmă de către Institutul Naţional de Statistică. Provine de la faptul că nu mai există preţ reglementat la achiziţia de gaze naturale şi se încheie contracte pe piaţa liberă. Se utilizează bursele, s-au încheiat contracte care au ajuns la cantităţi de 25% – 30% din totalul cantităţilor care se consumă într-un an. Începe piaţa să funcţioneze, să avem lichiditate. Acestea sunt şi estimările noastre de creştere finală: 2% – 2,5%, aşa cum am prevăzut atunci când am făcut metodologia care se aplică de la 1 aprilie", a arătat Havrileţ.
Preţul gazelor pentru populaţie a crescut cu 2% în medie de la 1 aprilie, iar Havrileţ a explicat că acest preţ este valabil până la 1 aprilie 2018, excepţie făcând situaţia în care preţul gazelor de producţie internă va avea fluctuaţii de peste 5%.
"Am convenit cu furnizorii ca, în acest caz, să vină să discutăm o eventuală ajustare", a arătat oficialul ANRE, precizând că, dacă fluctuaţiile vor fi foarte mari, ajustarea pentru populaţie se poate face treptat.
ANRE va continua să reglementeze preţul final pentru populaţie până în anul 2021.
AGERPRES