‘În prima jumătate a anului, consumul a scăzut cu 7%, dar producţia industrială a crescut cu 7%. Ne-am pus întrebarea ce înseamnă acest lucru, pentru că o restrângere a consumului ar fi trebuit să ducă la scăderea producţiei. Atunci când marile companii energofage au restrâns drastic activitatea, producţia de energie a crescut pentru că au apărut consumatori inteligenţi de energie electrică, care folosesc sisteme şi echipamente noi cu randamente eficiente’, a explicat Havrileţ.
El a oferit drept exemplu mari consumatori de energie, precum uzinele Dacia Piteşti şi Ford Craiova.
‘Consumul casnic a scăzut pentru că, în perioada când se puteau lua împrumuturi cu buletinul, oamenii şi-au achiziţionat echipamente cu etichetă verde’, a mai spus el, adăugând că izolarea termică a locuinţelor este un alt factor care a determinat reducerea consumului.
Potrivit lui Havrileţ, în consecinţă, preţul a scăzut şi el. De la 240 de lei pe MWh anul trecut, a coborât la 140 lei pe MWh pe Piaţa Zilei Următoare (piaţa spot) şi la 180 de lei pe MWh pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale.
‘Am implementat şi platforma intrazilnică, iar preţul va coborî în continuare şi pe această platformă’, a adăugat oficialul ANRE.
SURSA: Agerpres