Tot mai multe fisuri prin care ies lavă şi gaze toxice îşi fac apariţia în Insula Mare, unde vulcanul Kilauea erupe de o săptămână. Zeci de clădiri au fost distruse, potrivit Digi24.

Geologii americani avertizează că erupţia ar putea intra într-o fază şi mai violentă, explozivă. Vulcanul ar putea să arunce pietre şi praf pe o rază de mai mulţi kilometri şi ar putea acoperi cu cenuşă oraşele din zonă. Mulți încep să-și pună întrebarea: este oare micul stat insular american amenințat cu dispariția?

Potrivit credinței populare din Hawaii, Pele, zeița focului și vulcanilor, locuiește în vulcanul Kilauea. Când este furioasă, vulcanii erup. Iar din data de 3 mai, zeița pare că se află în toane foarte proaste. Insula Mare a micului stat american este victima „măruntaielor” Terrei, care se scurg lent peste locuințele din apropierea vulcanului. Un vulcan care se află în activitate continuă, măsurată, din 3 ianuarie 1983.

În ziare, pe rețelele sociale, la televiziune, se succed imagini care amintesc încă o dată de fragilitatea ființei umane în fața naturii dezlănțuite. Peste 35 de locuințe au fost distruse, mai mult de 12 fisuri au apărut în sol chiar și la 20 de km de crater, iar din loc în loc apar adevărate „fântâni” din care lava țâșnește până la 70 de metri înălțime. Au fost evacuați în jur de 1.700 de oameni , iar vineri, 4 mai, insula a fost lovită de cel mai puterncc cutremur din 1975 încoace: a avut magnitudinea de 6,9. 

Vulcanul Kilauea este activ de zeci de ani. A avut o altă erupție în 1954. Din fericire, până în prezent nu sunt victime. Dar persoanele evacuate s-ar putea să aibă mult de așteptat până să se întoarcă în casele lor sau la ceea ce a mai rămas din ele. În scenariul optimist, va mai dura o săptămână până ca lucrurile să revină la normal, dar nu este nimic sigur. Ar putea, la fel de bine, să dureze zile, săptămâni, chiar mai multe luni.

Scurgerile de lavă nu reprezintă însă singurul pericol pentru populație: cutremurele se țin lanț, putând provoca un tsunami. Deocamdată, nu este cazul. În schimb, e cert un alt motiv de îngrijorare: gazele toxice, în special dioxid de sulf, în concentrație letală. Autoritățile le cer curioșilor să stea departe de spectacolul geologic și să rămână în zona de protecție.

 

Sateliții NASA urmăresc cu atenție evoluția situației și monitorizează concentrațiile de dioxid, care deocamdată se degajă spre Oceanul Pacific. Însă o schimbare a direcției vântului ar putea aduce aerul otrăvit către zonele locuite. Dacă până acum vulcanul Kilauea n-a făcut victime e și pentru că autoritățile sunt foarte atente și situația e sub supraveghere.

Adăpostind mai mulți vulcani, atinse adesea de tsunami, insulele Hawaii ar putea oare dispărea pur și simplu într-o zi? Un geolog francez, Jacques-Marie Bardintzeff, este categoric:  „Nu, insulele sunt stabile”, dă el asigurări. În plus, locuitorii de aici au norocul să aibă unul dintre cele mai vechi și mai performante observatoare vulcanologice din lume, deci ar putea fi avertizați din timp de un eventual pericol.