Marti, 22 mai, in piata la termen de la Sibiu a fost tranzactionat un pachet de 500 de contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta in iulie. A fost vorba de o operatiune de hedging, pretul fiind stabilit la 30.800 lei. „Este un pret mare pentru o luna de vara, dar in acest fel cumparatorul, care este probabil un importator, stie ca isi va acoperi toate riscurile valutare. Pana la scadenta pretul va mai pierde cu siguranta cateva sute de lei”, a declarat un broker sibian. La sfarsitul lui iulie, pretul ar putea fi de 30.500 lei, daca luam in calcul pretul de exercitare de 30.800 lei, la care s-au tranzactionat optiuni de tip PUT, primele platite fiind de 300.000 lei/optiune.
Euro nu mai stie care este limita in jos
Piata leu/dolar cu scadenta lunara a fost lipsita de evenimente spectaculoase in perioada 16 – 23 mai. Cotatiile dolarului au fost mai mult decat stabile, in ciuda faptului ca s-au tranzactionat zilnic contracte.
Mult mai dinamica a fost piata options cu aceeasi scadenta, fiind realizate 2.350 optiuni de tip CALL. Preturile de exercitare si primele platite de cumparatori indica atingerea unui curs maxim de 28.850 lei/dolar. Astfel, in cazul unui pret de 28.800 lei, primele platite au fost cuprinse intre 55.000 si 300.000 lei, in timp ce pentru un pret de 28.900 lei, primele au fost cuprinse intre 30.000 si 50.000 lei.
Euro a inceput sa uite ca mai exista si cotatii de 90 de centi, in data de 24 mai ea coborand in piata forex pana la 85,4 centi. Aceasta evolutie depreciativa nu putea sa nu lase urme in piata de la Sibiu, speculatorii gasind locul unde sa isi arate „stiinta” tranzactionarii; miercuri, 23 mai, de exemplu, au fost realizate nu mai putin de 1.008 contracte. De altfel, evolutia euro aduce aminte de zilele de cosmar din toamna anului trecut cand a fost atinsa o paritate minima de 82,2 centi. Deprecierea euro este pusa pe seama incetinirii tot mai puternice a ritmului de crestere a economiilor europene, a politicii adoptate de Banca Centrala Europeana (BCE), precum si a neincrederii in piata europeana de capital.
Ovidiu Cristian, secretarul general al bursei sibiene, pune scaderea euro pe seama „publicarii indicatorului IFO (indicatorul privind increderea in climatul de afaceri din Germania, care ia in calcul situatia a peste 7.000 de firme), ce a inregistrat o deteriorare de 1,4 puncte procentuale, de la 93,9% in martie la 92,5% in aprilie. Acest aspect negativ este completat de datele alarmante privind evolutia inflatiei in Germania, care se previzioneaza ca va depasi limitele trasate de BCE. In acelasi timp, in zona euro s-au inregistrat alterari ale ratelor de crestere a produsului national brut. Ultimele date venite din Italia au revizuit inflatia estimata pe anul 2001 de la 2,2% la 2,7%”.
Pe acest fond, cotatia raportului leu/euro cu scadenta in luna aceasta a scazut de la 26.000 lei la 25.700 lei. Pentru iunie, pretul a oscilat intre 26.899 si 27.090 lei, in timp ce pentru iulie euro a coborat de la 28.200 lei la 28.000 lei.
Chiar daca in piata futures cotatiile paritatii euro/dolar au fost mai ridicate decat cele din piata spot, ele au urmat trendul descrescator al monedei unice. Astfel, daca in data de 16 mai pretul de cotare a fost de 88,6 centi, a doua zi, acesta a coborat la 88,3 centi. In data de 21 mai pretul a coborat la 88 de centi, pentru ca la finalul perioadei amintite sa aiba loc cea mai ampla depreciere a euro (0,95 centi), pretul stabilindu-se la 86,25 centi. Vanzatorii de optiuni CALL au avut toate motivele sa se bucure, chiar daca primele platite de cumparatori nu au fost foarte mari. In schimb, cei care au cumparat optiuni PUT au fost castigatori. In perioada amintita optiunile PUT s-au tranzactionat la preturi de 88,5 centi, cu prime de 80.000 – 100.000 lei si de 89 de centi cu prime de 149.000 lei.
Hedgingul protejeaza operatorii din comertul exterior
Celor care realizeaza operatiuni de comert exterior (fie export, fie import), bursa de la Sibiu le pune la dispozitie cea mai eficienta metoda de acoperire a riscului valutar: contractele futures si optiunile. Din pacate, sunt inca putini cei care apeleaza la hedging, intr-un moment in care moneda unica se afla pe un trend descendent. Doar in perioada 17 – 23 mai, moneda unica a scazut de la 25.179 lei la 24.514 lei, ceea ce inseamna ca exportatorii care au incasari in euro au pierdut, din diferenta de curs, nu mai putin de 2,71%!
Contractele futures si optiunile pe contracte futures, care sunt tranzactionate la bursa din Sibiu, se adreseaza persoanelor si organizatiilor care doresc sa faca un management al riscului eficient. Principala functie economica a pietelor futures este hedgingul (acoperirea riscului). Hedgingul reprezinta cumpararea si vanzarea contractelor futures pentru a compensa riscul aparitiei unor schimbari a preturilor pe piata spot. Un lucru esential este faptul ca piata futures da posibilitatea hedgerilor sa transfere riscul lor asupra celor ce sunt dispusi sa-l preia, iar acestia sunt speculatorii.
Sa luam exemplul unui exportator. Cum circa 70% din exporturile romanesti iau calea Uniunii Europene, evolutia monedei unice pune la grea incercare valoarea in lei a produselor vandute. Daca la inceputul lunii raportul leu/euro a fost de 25.147 lei, in data de 23 mai acesta a coborat la 24.514 lei, pierderea dintre pretul platit pentru materia prima cumparata si cel incasat pentru marfa vanduta fiind de 633 lei la fiecare euro. In cazul in care exportatorul ar fi contactat o agentie de brokeraj in piata la termen, acesta ar fi redus la maximum pierderile. El ar fi putut cumpara fie contracte futures, fie optiuni pe contracte futures, la un pret stabilit impreuna cu brokerul, care are si rolul de consilier. De exemplu, in cazul in care el ar fi vandut contracte pe raportul leu/euro cu scadenta lunara la un pret de 25.700 lei, luand in considerare evolutia monedei unice, care se afla pe un trend ascendent (in data de 3 mai cursul era de 25.254 lei), in acest moment in piata futures ar fi inregistrat profit, ceea ce compensa pierderea din piata spot.
Mai multe informatii puteti obtine accesand pagina www.bmfms.ro a bursei sibiene.
Hedgerii fac legea in piata leu/dolar
31 mai 2001, 12:00
Ultima modificare în 31 mai 2001, 15:00
Marti, 22 mai, in piata la termen de la Sibiu a fost tranzactionat un pachet de 500 de contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta in iulie. A fost vorba de o operatiune de hedging, pretul fiind stabilit la 30.800 lei. "Este un pret mare pentru o luna de vara, dar in acest fel cumparatorul, care este probabil un importator, stie ca isi va acoperi toate riscurile valutare. Pana la scadenta pretul va mai pierde cu siguranta cateva sute de lei", a declarat un broker sibian. La sfarsitul lui iulie,
Etichete: arhiva,
centi,
futures
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook