Heineken a precizat că tranzacţia a obţinut toate aprobările necesare. Potrivit producătorului, tranzacția va avea ca rezultat pierderi excepţionale de 300 de milioane de euro.

Amintim că Heineken fabrica în Rusia sortimentele Botsjkarev şi Ochota en Tri Medvjedja.

Heineken are şapte fabrici de bere în Rusia

Heineken are şapte fabrici de bere în Rusia, unde lucrează 1.800 de persoane, conform Reuters. Aceștia îşi vor păstra locurile de muncă în următorii trei ani, conform informațiilor publicate de Reuters.

În martie 2022, Heineken şi-a anunţat intenţia de a ieşi de pe piaţa rusă, după ce Rusia a invadat Ucraina. Totuși, procesul a durat mai mult decât estima al doilea mare producător mondial de bere.

„Evoluţiile recente demonstrează provocările semnificative cu care se confruntă marile companii producătoare care ies din Rusia”, a afirmat directorul general Dolf van den Brink.

La rândul său, grupul belgian Anheuser-Busch InBev NV a anunţat recent că suspendă vânzările mărcii de bere Bud în Rusia. Totodată, a zis că renunţă la toate beneficiile financiare de pe urma societăţii mixte care operează în ţară.

Cel mai mare producător mondial de bere este partener în Turcia şi Ucraina cu Anadolu Efes din Turcia, dar nu este acţionar majoritar. Societatea mixtă AB InBev-Efes are 11 fabrici de bere în Rusia, unde lucrează 3.500 de persoane, şi trei în Ucraina, unde sunt 1.800 de angajaţi.

Sute de companii s-au retras din Rusia

De la lansarea invaziei în 24 februarie, sute de companii s-au retras din Rusia, lăsând în urmă active de miliarde de dolari.

Amintim că președintele rus Vladimir Putin a semnat în iulie un decret de preluare a controlului asupra subsidiarei ruse a producătorului francez de iaurt Danone. A fost vizată și participația companiei de bere Carlsberg într-un producător local de bere.

Profesorul Jeff Sonnenfeld a acuzat unele grupuri occidentale care nu au părăsit țara că nu și-au respectat promisiunile. Acesta a creat o listă globală a companiilor străine care fac comerț în Rusia.

Ca răspuns la criticile sale din acest an, Heineken a declarat că a depus eforturi susținute pentru a-și transfera afacerea către un cumpărător în circumstanțe dificile.

Afacerea din Rusia a fost izolată și autofinanțată, a adăugat, fără niciun schimb de fonduri între Heineken și operațiunea locală. Tranzacția a avut nevoie de luni pentru a obține aprobarea autorităților de reglementare.

Van den Brink a declarat că prioritățile au fost protejarea angajaților locali, împiedicarea preluării activelor de către statul rus și evitarea oricărei sugestii că societatea ar obține profit.