În anul 2008, Cornel Bârlea, un om de afaceri stabilit în Germania, s-a decis să deschidă o afacere în țara lui natală, România. Inspirat de fiicele lui, care au început să învețe această limba de la o vârstă foarte fragedă, în Germania, a cumpărat franciza pentru școala la care studiau acestea.

Intuind potențialul din România, mai ales în condițiile în care nu exista un business similar pe piață, a contactat sediul central și ulterior a deschis primul centru educațional. Așa a apărut prima prima master franciză Helen Doron din România, pe zona Transilvaniei, cu un prim centru educațional la Sibiu. La mai putin de un an, Ștefania Filip a deschis a doua master franciză din Romania, pe zona de Sud-Est, cu un centru la Constanta și alte trei la București.
"România s-a dovedit a fi o piață bună pentru serviciile oferite in centrele educaționale coordonate de cei doi antreprenori, numărul centrelor și al copiilor care frecventează aceste cursuri dublându-se de la an la an", spun reprezentanții "Helen Doron". Prețul unui an de studiu este de aprximativ 500 de euro, și include până la doua ședințe pe săptămână, a câte 45-90 de minute, în funcție de vârstele copiilor. Metoda Helen Doron se bazează pe abilitatea naturală a copilului de a asimila limba vorbită din mediul său prin ascultare repetată și incurajare.

Cât costă o franciză?

Cei doi antreprenori au plătit pentru master francize câte 20.000 de euro, la care s-a adăugat și investiția inițială, care a depins de zona acoperită. "Dacă planul de afaceri este adaptat zonei în care este deschis centrul educațional atunci investiția poate fi amortizată în aproximativ un an", spun cei doi. Deschiderea unui centru educațional Helen Doron în Romania în franciză simplă costă între 10.000 și 15.000 euro, în care este inclusă taxa de franciză, dar și investiția pentru începerea activității. Diferența dintre ele costă în arondarea zonelor: master francizorul beneficiază de o zonă exclusivă cu o populație între 4 și 10 milioane de locuitori, în timp ce franciza simpla beneficiază de o zonă care are o populație intre 50 000 și 100 000 de locuitori.

Începând cu anul 1997, anul deschiderii primei francize Helen Doron și până în prezent, s-a ajuns la un numar de aproximativ 700 de centre educaționale, în peste 30 de țări. În Polonia exista peste 160 de centre, în Ungaria 60, iar în Germania peste 100. România este mai în urmă, cu 12 centre, însă proprietarii afacerii așteaptă în urmatorii doi ani la o dublare a numărului centrelor în regiunile încă neacoperite, cum ar fi Oltenia, Moldova, dar și județul Brașov, unde se așteaptă deschiderea de master francize pe parcursul acestui an.