Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații (SRI), a declarat marți, în cadrul unui discurs la o facultate cunoscută din România, că instituția este singurul serviciu secret care a predat întreaga arhivă la CNSAS. De asemenea, el a mai spus că desecretizarea va continua.
Hellvig: SRI, singurul serviciu secret care a predat întreaga arhivă la CNSAS. Desecretizarea va continua
Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații (SRI), a susținut un discurs la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în care a precizat, printre altele, că „există multă neîncredere în societate în ceea ce privește numărul “acoperiților” și agenda acestora în diverse sectoare strategice”.
„Vă pot asigura că de la începutul mandatului meu activitatea lor se desfășoară strict în limitele legii. Știu că există îngrijorare legitimă în legătură cu situația doctoratelor și masteratelor girate de noi. Aici chiar am reușit o reformă majoră și sper ca și alții să preia ca manual de bune practici din măsurile luate în acești ani. Am auditat și reformat întreaga școală doctorală, am dat la o parte ce nu funcționa, iar astăzi Academia Națională de Informații este un loc mai bun, mai integru”, spune acesta.
De asemenea, Eduard Hellvig a mai spus „Personal, am susținut și organizarea cursurilor despre totalitarism, pentru ca ofițerii noștri să învețe, de la început, care au fost ororile abuzurilor din timpul dictaturii comuniste. Nu în ultimul rând, am stimulat instituția să creeze cursuri noi, care să le permită studenților accesul la cele mai moderne tehnologii”.
Întreaga arhivă a Securității a fost predată către CNSAS
Acesta a mai spus că întreaga arhivă a Securității a fost predată către CNSAS, subliniind că este singurul serviciu secret din România care a făcut acest lucru.
„Știu că fantoma Securității este încă atașată de imaginea noastră, așa cum a revenit de multe ori în spațiul public românesc în aceste decenii. Dar și aici am făcut lucruri de care sunt mulțumit. În timpul mandatului meu am predat întreaga arhivă a Securității către CNSAS. Și suntem singurul serviciu secret din România care a făcut asta.
Trebuia să o fi făcut mai devreme, dar sunt totuși foarte bucuros că eu și colegii mei ne-am asumat și am făcut acest lucru absolut necesar”, mai spune Eduard Hellvig.
Desecretizarea va continua
Directorul Serviciului Român de Informații (SRI) a mai spus că desecretizarea va continua și că va pune la dispoziția cercetătorilor și informații despre evenimentele care au avut loc după 1989.
„Desecretizarea va continua, inclusiv cu punerea la dispoziția cercetătorilor a informațiilor declasificate despre evenimente care au avut loc și după 1989. Vindecarea trecutului poate fi posibilă doar prin prezentarea adevărului. Sigur că se mai fac erori. Mai știu că se va discuta din nou mult despre noile legi ale securității naționale. Iar aici repet ce am mai declarat. Ne dorim legi actualizate, dar le vrem cât mai apropiate de modelul celor din Occident. Și dacă tot am ajuns aici, ar fi de dorit ca societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins. Aceasta este de fapt elefantul din încăpere și această discuție nu va putea fi evitată la nesfârșit.
Se vorbește în continuare despre oamenii din SRI ca despre securiști. Ceea ce este complet nedrept. Însă cei care populează astăzi această instituție merită să se vorbească despre ei în termeni corecți. Majoritatea sunt tineri, de 30-40 de ani, și au aflat despre vechea Securitate din cărți și din arhive”, a declarat acesta.