”Pentru siguranța Europei, e mai bine să avem Ucraina în NATO, unde nu se pot lua decizii naționale cu privire la revendicările teritoriale”, a declarat Kissinger pentru The Economist. Vladimir Putin a afirmat că unul dintre obiectivele declanșării războiului din Ucraina a fost împiedicarea extinderii NATO la granițele Rusiei, scrie Newsweek.

Președintele Putin s-a opus în mod special aderării Ucrainei la alianța nord- atlantică. În primele săptămâni ale invaziei, Kievul și Rusia ar fi discutat despre angajamentul președintelui ucrainean de a nu se alătura NATO, în schimbul unui încetări a focului, dar această condiție a fost abandonată când discuțiile de pace s-au oprit, notează publicația americană.

Un lucru extrem de periculos

Cu puțin timp înainte de începerea războiului, președintele Putin spunea că aderarea Ucrainei la NATO ar putea spori șansele unui conflict Rusia-NATO, care ar putea deveni nuclear. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut admiterea Kievului în alianță, deși aderarea țării în timp ce se află în război pare puțin probabilă. Luna trecută, șeful NATO a mers și mai departe, afirmând că „locul de drept” al Ucrainei este în alianța militară occidentală.

„Din punctul meu de vedere, ceea ce spun acum europenii este extrem de periculos”, a declarat Kissinger pentru ”The Economist”. „Pentru că europenii spun: „Nu vrem Ucraina în NATO, pentru că este prea riscant. Prin urmare, îi vom înarma și le vom oferi cele mai avansate arme. Și cum poate funcționa asta?”, a comentat fostul secretar de Stat al SUA. El a continuat: „Nu ar trebui să încheiem războiul într-un mod greșit. Presupunând că rezultatul este cel probabil, asta ar fi undeva pe linia status-quo care a existat înainte de 24 februarie 2022. Rezultatul ar trebui să fie unul în care Ucraina să fie protejată de Europa și să nu devină un stat solitar”.

Ce spunea Kissinger anul trecut

Comentariile lui Kissinger nu mai seamănă cu cele pe care fostul șef al diplomației americane le făcea anul trecut. În septembrie 2022, Kissinger afirma că ”nu a fost o politică înțeleaptă a americanilor să încerce să includă Ucraina în NATO”. El a renunțat la această poziție chiar la începutul acestui an, când a vorbit la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos. ”Înainte de acest război, m-am opus aderării Ucrainei la NATO pentru că mă temeam că va începe exact procesul pe care l-am văzut acum”, afirma Kissinger la Davos. ”Ideea unei Ucraine neutre, în aceste condiții, nu mai are sens”, aprecia el.

Acum s-a răzgândit!

În interviul pentru The Economist, fostul diplomat a recunoscut că s-a răzgândit, spunând că se află „în situația ciudată în care oamenii spun: „S-a răzgândit! Acum este în favoarea apartenenței Ucrainei la NATO”. Anul trecut, Kissinger reafirma propunerea pe care o făcuse în mai, de a stabili o linie de încetare a focului de-a lungul granițelor teritoriului care era controlat de Kiev începând cu 24 februarie. El a spus că Rusia se poate retrage din zonele pe care le-a ocupat în timpul operațiunii militare speciale, dar nu din Donețk, Luhansk și Crimeea. „Dacă linia de demarcație antebelică dintre Ucraina și Rusia nu poate fi atinsă prin luptă sau prin negociere, s-ar putea explora recurgerea la principiul autodeterminării. Referendumurile supravegheate la nivel internațional privind autodeterminarea ar putea fi aplicate teritoriilor deosebit de divizionate”, a continuat Kissinger.