Henry Kissinger susţine aderarea Ucrainei la NATO: O Ucraină neutră nu mai are sens

Sursă: Dreamstime

Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA, a spus că Ucraina trebuie în continuare sprijinită până conflictul cu Rusia se va termina și a precizat că susține aderarea țării la NATO.

„Înainte de acest război, m-am opus ca Ucraina să devină membră a NATO, deoarece mă temeam ca aceasta să nu provoace exact procesul pe care îl vedem acum”, a spus acesta într-o videoconferință la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Henry Kissinger cere menținerea unui dialog cu Moscova

„Dar acum, că acest proces a atins acest nivel, o Ucraină neutră în aceste condiţii nu ar mai avea sens”, a spus Henry Kissinger, adăugând că  „aderarea Ucrainei la NATO ar fi un rezultat potrivit” odată ce conflictul se va termina, informează AFP.

Fostul secretar de stat american a cerut să se facă tot posibilul să prevină ca acest conflict „să se transforme într-un război împotriva Rusiei” și să se mențină un dialog cu Moscova pentru a-i oferi „oportunitatea de a se alătura sistemului internaţional” odată ce pacea va fi încheiată.

„Statele Unite au sprijinit rezistenţa ucraineană şi ar trebui să continue acest sprijin şi dacă este necesar să-l intensifice pe plan militar până când se ajunge la o linie de încetare a focului sau acceptată în cadrul unor discuţii preliminare”, a mai adăugat el.

Henry Kissinger, în vârstă de 99 de ani, a deținut funcția de secretar de stat american în mandatul președintelui Richard Nixon.

Cum se va evita escaladarea conflictului?

Fostul secretar de stat spune că este important să se mențină un dialog cu Moscova deoarece acest lucru „ar putea determina Rusia să își reevalueze poziția istorică, care a fost un amalgam de atracție față de cultura Europei și de teama de a fi dominată de Europa”.

„Distrugerea Rusiei ca stat care își poate urma propriile politici va deschide zona vastă a celor 11 fuse orare ale sale la conflicte interne și la intervenții externe, în condițiile în care pe teritoriul său există 15.000 de arme nucleare”, a spus Henry Kissinger.

„Iată de ce cred în dialogul cu Rusia în timp ce războiul continuă, în încetarea luptelor atunci când se va ajunge la linia de dinainte de război și într-un proces continuu de discuții între Europa, America și, în acel moment, Rusia… în timp ce condițiile de sancțiuni și alte presiuni vor fi menținute până când se va ajunge la o soluție finală”, a adăugat acesta.