Se înmulţesc cazurile de hepatită cu origine necunoscută la copii!
Potrivit OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), numărul acestora a ajuns deja la aproximativ 230 de cazuri probabile la nivelul întregului mapamond. Instituţia continuă să primească zeci de semnalări privind hepatita la copii a cărei origine nu a putut fi deocamdată determinată.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să primească zeci de semnalări de cazuri de hepatită la copii a căror origine nu a fost încă determinată, cu un total de circa 230 de cazuri probabile în întreaga lume, a anunţat aceasta marţi, informează AFP.
„Până la 1 mai, cel puţin 228 de cazuri probabile au fost semnalate OMS în 20 de ţări, iar alte peste 50 de cazuri sunt în curs de investigare.
Aceste cazuri au fost raportate în patru din cele şase regiuni ale OMS”, a precizat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, în cadrul unui briefing de presă periodic al agenţiilor ONU la Geneva, potrivit agenţiei AFP.
Primele cazuri au fost raportate în Regatul Unit
Până la acest moment, originea acestor inflamaţii hepatice severe rămâne un mister. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Europa, la început în Marea Britanie.
OMS a fost informată cu privire la 10 cazuri de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii cu vârsta de sub 10 ani din centrul Scoţiei, pe data de 5 aprilie.
Până la 8 aprilie, Marea Britanie ajunsese deja la 74 de cazuri identificate.
Care sunt simptomele acestui tip de hepatită?
Acest tip de hepatită afectează în principal copiii cu vârsta de sub 10 ani. Simptomele sunt icter, diaree, vărsături şi dureri abdominale. În unele cazuri, a fost nevoie de transplant de ficat. Cel puţin un copil a murit.
Viruşii obişnuiţi care provoacă hepatita virală acută (A-E) nu au fost detectaţi în niciunul dintre cazuri, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi OMS.
Un adenovirus ar putea fi vinovat pentru această nouă boală
O analiză a acestor cazuri misterioase de hepatită în SUA a determinat săptămâna trecută autorităţile sanitare americane să privilegieze pista unui adenovirus, fără a-l stabili însă drept cauză definitivă.
Virusuri destul de comune, adenovirusurile sunt în general cunoscute pentru că provoacă simptome respiratorii, conjunctivite şi tulburări digestive.
Transmiterea are loc pe cale fecal-orală sau respiratorie, cu vârfuri epidemice deseori iarna şi primăvara, şi mai des în comunităţi (grădiniţe, şcoli etc.). Majoritatea oamenilor sunt infectaţi înainte de a împlini 5 ani. Pe moment, rolul lor în apariţia acestor cazuri de hepatită misterioase rămâne neclar.