Hermannstadt – Actul XX

Ca la fiecare început de vară, Sibiul a devenit scenă de spectacol. Până pe 16 iunie, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu îşi joacă cel de-al XX-lea act

Creat după modelele festivalurilor internaţionale de la Edinburgh sau de la Avignon, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) „a pus borna unui fenomen“, spunea criticul de teatru Doina Papp, făcând referire la faptul că FITS-ul a devenit cel mai important festival anual de artele spectacolului din România.

Anul acesta, Sibiul menţine tradiţia şi, timp de 10 zile, oferă un număr impresionant – circa 360 – de spectacole de teatru, circ, dans, muzică, poezie, comedie, gimnastică, pantomimă, expoziţii de fotografie şi pictură, concerte şi lansări de carte. Tema ediţiei din acest an este „Dialogul“.

„De-a lungul vremurilor, Teatrul şi artiştii lui au fost o oglindă a timpului lor, aducând emoţia, râsetele şi lacrimile în numele nevoii de comunicare şi adevăr. La o distanţă de milenii faţă de zorii Dialogului, vedem astăzi cât de mult s-a golit de conţinut prin mimare, prin lipsa de asumare şi de implicare. (…) Mai mult ca oricând, avem astăzi nevoie de dialog, într-o societate în care monologul şi însingurarea domnesc, într-o lume în care principiile şi regulile morale lipsesc“, explică actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu (organizatorul FITS); bugetul total al FITS 2013 este de șase milioane euro.

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ va monta, printre altele, „Un tramvai numit Popescu“ (10 iunie), un spectacol care se joacă, în mare parte, într-un tramvai introdus în trafic pe traseul Sibiu – Răşinari şi retur. Actorii sibieni se pot lăuda și cu prima montare în Europa a unui spectacol de teatru ce are la bază o piesă a dramaturgului japonez Chikamatsu Monzaemon. „O poveste japoneză“ (13 iunie) marchează debutul regizorului Masahiro Yasuda pe scena teatrală din România. Această ediție a festivalului îi reuneşte la Sibiu pe unii dintre cei mai importanţi creatori promovaţi în selecţiile Golden Mask Russian Performing Arts Festival şi Chekhov International Theatre Festival. Sezonul rusesc de la Sibiu marchează o gală a tinerilor actori ruşi în dialog cu vechea generaţie de actori de la Moscova şi St. Petersburg. De exemplu, unul dintre cei mai premiaţi dramaturgi şi regizori ruşi, Ivan Vârâpaev, va fi prezent la Sibiu pentru a-şi prezenta spectacolul „Iluzii“ (10 iunie), o melodramă a valorilor sincere, fără complexe, sub forma unui dialog cu publicul. Actorii Teatrului Praktika nu interpretează vreun rol, pur şi simplu spun povestea în întunericul ce învăluie sala. Programul sezonului rusesc continuă marți cu spectacolele „Trei surori“ al companiei Nebolshoi Drama Theatre și „Nunta“ de A.P. Cehov, o coproducţie a Chekhov International Theatre Festival, The National Academic Janka Kupala Theatre Minsk şi International Confederation of Theatre Associations. Continuă și planul de dezvoltare a unei piețe de spectacol și a dialogului creativ prin susținerea teatrului independent, întâlnirea școlilor și academiilor de teatru și relansarea Bursei de Spectacole de la Sibiu. Mai mult decât atât, Festivalul devine gazda unuia dintre cele mai mari târguri de carte din România (Sibiu BookFest) și inițiatorul unei platforme de arte vizuale susținute de Dan Perjovschi.

Indiferent de ofertă, prin diversitatea şi calitatea spectacolelor, FITS creează dependenţă. O spun amatorii de teatru care, la fiecare început de vară, îşi fac timp să treacă prin Sibiu. Măcar într-una din cele zece zile de spectacol.

FITS, în cifre

SPECTACOLE La prima ediţie, în 1994, s-au jucat opt spectacole, pentru ca în 2007, când Sibiul a fost capitală culturală europeană, să se ajungă la 358 de spectacole. Anul acesta au fost anunţate 360 de reprezentaţii.

 
SPAŢII Dacă la început exista un singur spaţiu dedicat spectacolelor – Casa de Cultură a Studenţilor din Sibiu –, începând cu cea de-a doua ediţie, numărul acestora s-a extins, în 2013 ajungându-se la 60 de spaţii clasice şi neconvenţionale.

 
INVITAŢI În programul primei ediţii au figurat trei ţări, în 2005 au luat parte la eveniment 68, urmând ca anul acesta să participe la festival peste 2.500 de oameni de teatru din 70 de ţări.

 
SPECTATORI Festivalul a înregistrat recordul absolut de public în 2007, cu 80.000 de spectatori pe zi. Anul acesta media estimată este de 60.000 de spectatori pe zi, dar cifra se poate dubla în zilele de weekend.