În opt zile, micii investitori au alocat 6,2 mld. lei, ceea ce reprezintă un record absolut.
Marți, la ora 12:00, cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României a ajuns la final, odată cu închiderea ofertei de listare la Bursa de Valori a producătorului de energie Hidroelectrica prin care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) a scos la vânzare 78 de milioane de acţiuni pentru aproximativ 8,8 miliarde de lei.
Hidroelectrica a fost listată la BVB
Listarea Hidroelectrica poate fi considerată un succes, având subscriere de 476% pe tranşa investitorilor de retail şi o tranşă acoperită integral de investitorii instituţionali încă din primele zile.
„Interesul pentru ofertă ne-a depăşit aşteptările, aducând cu el un val de noi investitori. Sperăm ca aceştia să vadă bursa mai departe de Hidroelectrica şi să realizeze că mai există şi alte oportunităţi în piaţa de capital românească”, a declarat Radu Cojoc, broker la Goldring.
Astăzi, la ora 12:00, în sistemele brokerilor numărul de acţiuni subscrise de micii investitori era de 55,75 milioane de unităţi, arată datele agregate de Ziarul Financiar. Brokerii mai procesează ordine pentru câteva ore, în mod deosebit cele venite prin bănci. Potrivit datelor agregate de ZF, numărul de ordine este de circa 52.000. Un investitor a putut să plaseze unul sau mai multe ordine.
Cei care nu au subscris acţiuni H2O în oferta începută pe 23 iunie şi încheiată pe 4 iulie le vor putea cumpăra direct de pe Bursa de Valori de pe data de 12 iulie, când Hidroelectrica va începe oficial tranzacţionarea sub simbolul bursier H2O. Pe Bursă, preţul acţiunilor va fluctua în funcţie de raportul cerere şi ofertă şi în funcţie de alţi parametrii precum rezultatele financiare, reglementarea din domeniul energiei, intervenţionismul guvernamental, condiţiile meteo.
Atenția este acum ținită pe tranșa marilor investitori
Prețurile în ofertă au fost cuprinse între 94 și 112 lei. Investitorii mici au putut subscrie la 112 lei pe acţiune, cu un discount de 3% aplicate pentru primele zile ale ofertei. Acum, atenția este țintită asupra tranşei marilor investitori, care au putut aloca la orice preţ în acest interval, ordinele cu preţul cel mai mare având prioritate. Pe această tranșă se va stabili, de asemenea, preţul final pentru oferta Hidroelectrica. De exemplu, în cazul în care va fi 100 de lei, investitorul de retail va primi înapoi în cont diferenţa până la 112 lei.
Micii investitori având alocate 11,7 milioane de acţiuni, la 100 de acţiuni subscrise, un investitor va primi într-un final 20 de acţiuni şi restul banilor în cont.
Calculele ZF ţin cont de alocarea de 15% a tranşei investitorilor de retail, dar aceasta poate fi suplimentată la 20% prin diminuarea pachetului marilor investitori. O eventuală majorare a tranşei investitorilor de retail înseamnă o creştere uşoară a numărului de acţiuni primite într-un final de un investitor de retail.