Compania de stat, Hidroelectrica, a încheiat în ultimele zile mai multe contracte de vânzare de energie, valoarea totală ridicându-se la 20 milioane de euro, conform unui comunicat al companiei.
Potrivit sursei citate, miercuri, 30 octombrie, compania a încheiat contracte în valoare de 20 mil euro pentru 11 oferte de vânzare a energiei, totalizând o cantitate de 470520 MWh, la un preț mediu de 174,56 de lei.
Update Compania avea lansate pe bursa de energie administrată de OPCOM 22 de oferte de vânzare de energie, reușind să încheie abia jumătate. Cele 11 contracte au fost încheiate cu următoarele companii: E.ON (6 oferte), Enel și Electrica Furnizare (fiecare câte 2) și 1 cu Renovatio Trading. Prețurile de adjudecare sunt cuprinse între 169,11 și 178,11 de lei.
Recent, compania s-a aflat în mijlocul unui scandal imens legat de o posibilă încheiere a unui contract bilateral în valoare de 262 mil. euro iar un director al companiei și consilierul ministrului pentru energie au încercat să-l mituiască pe un membru al Consiliului de Supraveghere cu suma de 1,4 mil. euro pentru a vota în favoarea încheierii contractului.
Tribunalul Bucureşti a emis joia trecută mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihăilă, membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, acuzat de dare de mită, şi Eugen Brădean, director comercial al aceleiaşi societăţi şi membru al Directoratului, acuzat de complicitate la luare şi dare de mită.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în octombrie, Ioan Mihăilă i-a promis lui Remus Vulpescu, membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către firma ‘Energon Power and Gas’ din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei – aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentând condiţii defavorabile pentru societatea în cauză.
DNA precizează că promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul lui Brădean, iar suma promisă urma a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.
‘Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Ioan Mihăilă. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Eugen Brădean’, susţin procurorii anticorupţie.