El a precizat că investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei în privinţa contractelor Hidroelectrica va fi finalizată în a doua jumătate a acestui an şi există suspiciunea că aceste contracte pe termen foarte lung au încălcat legea, pentru că nu permit intrarea unor noi jucători şi piaţa e închisă.
"În a doua jumătate anului vom finaliza investigaţia privind “băieţii deştepţi”. Mergem în paralel cu Comisia Europeană, noi ne uităm la încălcarea legii româneşti, iar Comisia se uită la ajutorul de stat. Comisia va termina cazul în câteva luni cred, iar noi în a doua jumătate a anului. Cele două sunt independente", a spus Chiriţoiu, citat de mediafax.ro.
El a menţionat că dacă în urma investigaţiei reiese că firmele implicate au încălcat legea acestea vor fi toate sancţionate cu amendă.
"Dacă ajungem la concluzia că au încălcat legea trebuie să-i sancţionăm, atât Hidroelectrica, cât şi pe băieţii deştepţi. În aceste cazuri, amenda este de până la 5%, respectiv 2-4%", a spus Chiriţoiu.
Contractele cu "băieţii deştepţi" au reprezentat una din cauzele principale ale intrării companiei Hidroelectrica în insolvenţă în vara anului 2012.
Contractele directe de vânzare a energiei de către Hidroelectrica, la preţuri mult sub media pieţei, au fost încheiate în perioada 2001-2003 şi reziliate sau renegociate anul trecut. Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov, scrie mediafax.ro.
Hidroelectrica este deţinută de Ministerul Economiei şi se află în insolvenţă din iunie anul trecut, unul dintre motivele intrării în insolvenţă fiind contractele directe.
Compania a anunţat săptămâna trecută că a realizat un profit brut de 181,5 milioane lei (41,7 milioane euro), în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013 şi un profit brut preliminat în februarie 2013 de 47,9 milioane lei (11 milioane euro). Hidroelectrica a înregistrat o diminuare constantă a fluxurilor negative de numerar, de la 781 milioane lei la 20 iunie 2012, la 611 milioane lei la 31 decembrie 2012 şi 417 milioane lei la 28 februarie 2013.
Societatea a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012. Măsurile aplicate de administratorul judiciar Euro Insol au constat în denunţarea contractelor păguboase cu traderii de energie şi vânzarea pe bursă a energiei produse de către Hidroelectrica, precum şi renegocierea, la preţuri corecte, a peste 400 de contracte comerciale, dimensionarea investiţiilor din 2013 în funcţie de priorităţile strategice ale companiei şi de posibilităţile de finanţare, reorganizarea structurii şi a cheltuielilor de personal.
Anul 2012 a înregistrat un minim istoric al producţiei, de doar 11,8 TWh faţa de 15,6 TWh bugetat. Astfel, faţă de un nivel al veniturilor bugetate de 3,1 miliarde lei s-au realizat venituri de doar 2,5 miliarde lei fapt ce ar fi condus la o pierdere de 540 milioane lei, prin raportare la cheltuielile bugetate de 3,04 miliarde lei, anunţa Euro Insol, administratorul companiei în urmă cu o lună, aşa cum scria Capital.ro
Denunţarea contractelor bilaterale a însemnat tranzacţionarea energiei astfel disponibilizate pe platforma OPCOM la preţuri net superioare, Hidroelectrica încasând venituri suplimentare de peste 250 milioane lei.
Totodată, în urma renegocierii celor patru contracte cu Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica, s-au obţinut venituri suplimentare de 88 milioane lei rezultate din recalcularea preţurilor pentru energia electrică livrată în perioada ianuarie – iunie 2012, înainte de deschiderea procedurii insolvenţei.
Potrivit sursei citate, venituri suplimentare au fost obţinute şi din tranzacţionarea, pentru prima dată, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în valoare de 20 milioane lei.
"Concomitent cu maximizarea veniturilor Hidroelectrica, Euro Insol a intervenit şi pe partea de cheltuieli. Din renegocierea a 425 de contracte comerciale, Hidroelectrica a obţinut reduceri comerciale de aproape 440 milioane lei, iar din renegocierea Contractului Colectiv de Muncă s-au obţinut reduceri de aproximativ 50 milioane lei. Pierderea înregistrată la data de 31 decembrie 2012 este de circa 170 milioane lei, faţă de o pierdere estimată de 540 milioane lei, care s-ar fi înregistrat în lipsa măsurilor implementate de Euro Insol – administratorul judiciar al Hidroelectrica", transmite compania.
Preşedintele Consiliului Concurenţei a menţionat că în 2013 vor fi închise mai multe investigaţii importante – foarte curând cea din sectorul bancar privind comisioanele excesive la utilizarea cardurilor, investigaţia pe piaţa energiei electrice, privind lucrările de asfaltare, din domeniul farmaceutic, cea privind reciclarea deşeurilor electronice, retailul alimentar şi cea privind contractul Loteriei pe termen foarte lung cu o firmă din Grecia.