‘Pe lege, Curtea de Apel nu poate admite cererea, nu au nicio şansă să li se accepte recursul, dar în Justiţia din România este posibil orice. În cazul în care Curtea de Apel va aproba recursul celor două companii, contractele vor fi reluate în forma negociată iniţial şi, ulterior, Hidroelectrica va trebui să plătească şi pentru perioada în care a funcţionat în insolvenţă. Într-o lună, două, va intra în faliment’, a spus Borza.
Acesta a precizat că CAB nu a acceptat bilanţul Hidroelectrica la 30 iunie 2012 depus de EuroInsol, dar a acceptat de la cele două firme inclusiv articole din ziare, motiv pentru care administratorul judiciar al companiei şi-a motivat scepticismul în privinţa deciziilor corecte ale justiţiei.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a declarat că trecerea administrării Hidroelectrica către Euroinsol a fost recunoscută de 99,98% dintre creditorii companiei, care au recunoscut starea de insolvenţă a Hidroelectrica.
CAB a judecat joi recursul SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alpiq Romindustries SRL şi al sindicatului ‘Hidrosind’ la decizia Tribunalului Bucureşti, care a hotărât reorganizarea Hidroelectrica şi demararea procedurii insolvenţei.
Judecătorii au anunţat că vor amâna pronunţarea în acest dosar cu o săptămână, adică pentru data de 11 octombrie 2012.
30 mil. euro așteptați de la Guvern pentru Porțile de Fier
EuroInsol a transmis și o solicitare către Ministerul Economiei pentru plata sumei de 30 milioane euro, cu care s-a angajat să contribuie la retehnologizarea ecluzei Porţile de Fier I, litigiul urmând să fie soluţionat prin efectuarea unei compensări prin dividendele deţinute de minister la Hidroelectrica, a mai declarat Remus Borza cu prilejul inaugurării lucrărilor de retehnologizare a ecluzei de la Porţile de Fier I.
‘În 19 septembrie 2012 am transmis o cerere către Ministerul Economiei pentru a veni cu banii necesari pentru lucrările Hidroelectrica, în condiţiile în care trebuia să participe la investiţie, potrivit unei Hotărâri de Guvern în acest sens. Dar MECMA are de luat dividende, trebuie să dea 147 milioane lei, probabil se va face o compensare’, a afirmat Remus Borza.
Investiţia totală în retehnologizarea ecluzei Porţile de Fier I s-a ridicat la 63 milioane euro, a adăugat acesta.
‘Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri trebuia să participe la proiectul retehnologizării ecluzei de la Porţile de Fier I cu 30 milioane euro. Însă, s-ar putea ca cel mai deştept băiat dintre băieţii deştepţi să fie statul român. După anul 2000 s-a pus problema reabilitării obiectivului, în 2004 s-au aprobat indicatorii tehnico financiari. Cu suma de 147 milioane lei trebuia să vină statul ulterior. Dar numai Hidroelectrica a venit cu banii. Statul a înţeles doar să ceară bani de la Hidroelectrica pentru diverse investiţii, la care componenta energetică era secundară, principalii beneficiari fiind Ministerul Transporturilor, Administraţia Naţională Apele Române, spre exemplu pentru lucrări de irigare în Gorj, în Dolj sau consolidări de maluri. Sunt cinci investiţii, în valoare totală de un miliard de euro’, a explicat Remus Borza.
Ecluza românească de la Barajul Porţile de Fier I a fost repusă sâmbătă în funcţiune, după ce aproape timp de un an şi jumătate a fost închisă pentru efectuarea ultimei etape a lucrărilor de reabilitare.
Sursa: Agerpres
Hidroelectrica ar putea intra în faliment în maximum două luni
6 octombrie 2012, 22:50
Ultima modificare în 7 octombrie 2012, 01:50
Hidroelectrica va intra în faliment într-o perioadă de maximum două luni şi va trebui să plătească şi sumele aferente perioadei insolvenţei către SC Alpiq Romenergie SRL şi SC Alpiq Romindustries SRL în condiţiile în care Curtea de Apel va admite recursul celor două companii şi cel al sindicatului 'Hidrosind' la decizia Tribunalului Bucureşti de reorganizare a companiei şi de intrare în insolvenţă, a declarat Remus Borza, reprezentantul EuroInsol, administratorul judiciar al companiei, cu prilejul inaugurării lucrărilor de retehnologizare a ecluzei de la Porţile de Fier I.
Etichete: hidroelectrica,
litigiu,
portile de fier,
retehnologizare,
somatie
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook