"Reorganizarea societăţii este în concordanţă cu necesităţile interne identificate, precum şi cu viziunea de dezvoltare/ investiţii pe care o are noul Directorat. Prin implementarea acestei măsuri organizatorice este creat un număr important de noi locuri de muncă – funcţii de execuţie destinate specialiştilor, în structuri cheie care asigură suportul pe termen mediu şi lung pentru activităţile de mentenanţă, retehnologizare, tehnic şi suport producţie, proiectare, infrastructuri critice etc", se arată în comunicat. 

Odată cu creşterea numărului membrilor Directoratului de la trei la cinci se doreşte asumarea clară a răspunderii acestora pe activităţile de bază, concomitent cu flexibilizarea şi debirocratizarea modului de acţiune în cadrul Hidroelectrica. 

Potrivit oficialilor companiei, s-a constatat că suprapunerea activităţilor de coordonare, produsă ca urmare a funcţionării unui palier managerial, cu rol devenit incert, interpus între Directorat şi funcţiile de execuţie, conduce la o disipare a răspunderii şi la birocratizarea modului de implementare a deciziilor la nivelul societăţii. În condiţiile în care compania a depăşit etapa insolvenţei şi a demonstrat că poate avea rezultate financiare sustenabile, efortul Directoratului se îndreaptă către punerea în aplicare a planurilor de dezvoltare şi de diversificare a activităţilor. 

Potrivit Hidroelectrica, pentru a mări competitivitatea pe piaţă a companiei, prin reorganizare se lărgeşte baza de specialişti a companiei cu precădere pe activităţi-nucleu, cum sunt cele de retehnologizare şi mentenanţă a capacităţilor de producere a energiei electrice pe care societatea le deţine în portofoliu. 

Deficitul substanţial de salariaţi al Hidroelectrica pe zonele de specialitate anterior amintite a avut în trecut impact direct asupra obiectivelor companiei, astfel că, la 6 luni, execuţia planurilor de dezvoltare era de 20,33%, din care retehnologizările reprezentau 4,50%, iar mentenanţa sub 20% faţă de prognozatul din buget. Reorganizarea vizează recuperarea în ritm alert a ecarturilor faţă de obiectivele pe 2017 ale Hidroelectrica, în concordanţă cu viziunea strategică a noului management al companiei, mai spun reprezentanţii producătorului de energie. 

"Hidroelectrica trebuie să rezolve un deficit acut de personal astfel încât să devină cu adevărat competitivă pe piaţa de energie şi să se îndrepte, aşa cum este normal, către zona de investiţii şi dezvoltare naţională şi chiar regională. Sunt lucruri care au fost neglijate până acum şi pe care a venit momentul să le aşezăm între priorităţi", a declarat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica. 

El a arătat că doreşte să atragă în interiorul companiei tineri specialişti bine pregătiţi. 

"Dorim să atragem în structurile companiei specialişti foarte bine pregătiţi. Este o problemă căreia îi căutăm rezolvare acum şi pentru care avem o viziune pe termen lung. Chiar astăzi, spre exemplu, am participat la deschiderea anului universitar la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Hidrotehnică, alături de Ministrul Energiei – dl Toma Petcu, şi de Decanul Facultăţii, dl Alexandru Dimache. Suntem conştienţi că trebuie să ne implicăm în procesul educaţional astfel încât să creştem interesul studenţilor pentru activităţile noastre. Dacă vrem ca si peste câţiva ani să avem o bază de recrutare pentru specialişti în domeniul energetic, trebuie să acţionăm acum", a adăugat Badea. 

Intrarea în vigoare a noii organigrame se va face în etape, după consultarea cu partenerul social Hidrosind şi cu urmărirea încadrării în fondul de salarii pe anul 2017, conform Bugetului de Venituri şi Cheltuieli. 

Oficialii Hidroelectrica au subliniat că în zona de management reorganizarea nu presupune disponibilizări, ocupanţii posturilor restructurate urmând să ocupe alte poziţii în cadrul companiei, în conformitate cu pregătirea şi experienţa profesională proprii.

AGERPRES