Hidroelectrica: Exploatarea la Porțile de Fier în mai 2014 s-a făcut cu respectarea convenției româno-sârbe

Hidroelectrica a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că exploatarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier I și II, în perioada 18–26 mai 2014, s-a desfășurat „în deplină conformitate cu prevederile Convenției și Regulamentului SCDE”, documente care reglementează cooperarea româno-sârbă în gestionarea debitelor Dunării în cadrul exploatării comune a celor două baraje.

Reacția companiei vine în contextul declarațiilor făcute de fostul premier Victor Ponta în cadrul podcastului „Hai, live! cu Turcescu și Andronic”, difuzat miercuri, 9 aprilie 2025. În cadrul emisiunii, candidatul independent la alegerile prezidențiale a afirmat că, în timpul inundațiilor care au afectat grav Serbia în mai 2014, a preferat ca sate românești de pe clisura Dunării să fie lăsate pradă apelor, pentru a evita inundarea capitalei sârbe, Belgrad.

Exploatare conformă cu reglementările bilaterale

Hidroelectrica subliniază că exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II este reglementată prin Convenția de exploatare din 1998, ratificată de Parlamentul României cu Legea 14/1999, prin Regulamentul Serviciului Comun de Dispecer pentru Energetică (SCDE), unde este reglementată inclusiv perioada de ape mari.

În perioada 18–26 mai 2014, când debitele Dunării au depășit pragul de 11.500 metri cubi pe secundă, prevăzut în documentele bilaterale ca limită de exploatare specială, exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenției și Regulamentului SCDE, nivelul amonte de barajul Porțile de Fier I fiind de 63.00 MdMA.

Hidrocentrala Stejaru
SURSA FOTO: Hidroelectrica

Hidroelectrica menționează că, în situațiile în care debitul fluviului depășește anumite valori de referință, regimul de exploatare este special conceput pentru a simula un comportament natural al Dunării, în absența celor două amenajări hidroenergetice.

Este de menționat că această regulă de exploatare a fost prevăzută în documentele româno-sârbe pentru a putea fi respectat în permanență principiul căruia pentru debite mari pe Dunăre (mai mari de 11.500 mc/s) și mici (mai mici de 2.350 mc/s) nivelele amonte de gura Nerei și aval de Porțile de Fier II, să fie ca și cele în regim natural, fără influența celor două Sisteme (ca și când ele nu ar exista). În aceste regimuri, debitul orar care se defluează în aval este egal cu cel afluent în lacul Porțile de Fier I.

Debit record, înregistrat de mai multe ori

Potrivit datelor transmise de Hidroelectrica, în perioada analizată, debitul maxim al Dunării afluent în lacul Porțile de Fier I a fost de 12.600 metri cubi pe secundă – valoare care a fost înregistrată de mai multe ori în exploatarea comună româno-sârbă. Din datele de exploatare comune cu partea sârbă rezultă că debitul maxim afluent în Portile de Fier I în această perioadă a fost de 12.600 mc/s, debit înregistrat de mai multe ori în exploatarea comună.

Compania accentuează faptul că regulile de exploatare ale SHEN Porțile de Fier I și II sunt rezultatul unor angajamente legale ferme între România și Serbia și că respectarea acestor prevederi nu este facultativă. Regulile de exploatare a SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II reprezintă prevederi legale între cele două țări.

În acest context, afirmațiile lui Victor Ponta au reaprins discuțiile despre modul în care România a gestionat relația cu Serbia în momente de criză și despre posibila influență politică asupra deciziilor tehnice din perioada inundațiilor. Hidroelectrica, prin poziția transmisă public, încearcă să delimiteze clar responsabilitățile instituționale și să sublinieze caracterul strict reglementat al acestor decizii.