Cel mai mare producător de electricitate din România, Hidroelectrica, vrea să crească preţurile cu până la 50%, de la 1 ianuarie 2012, pentru a compensa pierderile uriaşe aduse de seceta din acest an, potrivit directorului companiei, Constantin Trihenea, prezent astăzi la Forum Energy.
"Actualul preţ nu ne acoperă nici costurile de producţie, în condiţiile în care producţia este cu 50%-60% mai mică în ultima jumătate a acestui an, din cauza secetei", a precizat acesta.
„Trebuie ca ANRE să-și pună întrebarea: de ce nu a fost rentabil acest an pentru Hidroelectrica? În primul rând, este vorba de prețul la apă, pe primele șase luni din 2011, iar apoi seceta”, a avertizat Trihenea.
În acest an, compania va produce circa 15 TW, față de 19,5 TW în 2010, un minus de 23% față de anul trecut. În prezent, potrivit directorului, compania a produs circa 14 TW.
Acesta a atras atenţia că este o mare nevoie de bani şi pentru retehnologizare şi modernizare. Referitor la listarea la bursă a companiei, Trihenea atrage atenţia că această operaţiune trebuie făcută în condiţiile în care piaţa este pregătită.
În plus, după listare, compania nu va primi bani direct, ci doar acţionarii, adică statul român şi Fondul Proprietatea. Ulterior, dacă acționarii ajung la un acord, este mărit și capitalul social al companiei.
Episodul Energy Holding, discutat la tribunal
„Energy Holding a obținut o derogare de la avizul de forță majoră pe care noi nu avem de ce să o recunoaștem. O considerăm nelegală”, a afirmat Trihenea.
Directorul Hidroelectrica consideră că certificatele pentru forța majoră au fost emise în deplină legalitate, iar compania s-a adresat instanței pentru a repara această situație generată de Camera de Comerț și Industrie prin președintele ei, Mihail Vlasov.
„Consiliul companiei a votat depunerea unei plângeri penale la tribunal împotriva celor care au votat fără să analizeze, de fapt, situația. Toată lumea știe că este secetă, toată lumea știe că energia hidro se produce cu apă”, a declarat Trihenea.
Totodată, chiar dacă s-a încercat o scuză în sensul că, pe documentul care avantajează Energy Holding, nu este semnătura președintelui Vlasov, există reglementări prin care această atribuție a fost derogată către direcția juridică a Camerei de Comerț și Industrie. Aceasta a fost în drept să semneze aceste documente, potrivit lui Trihenea.