Hidroelectrica finalizează lucrări de mentenanță de 55 de milioane de lei

Hidroelectrica a anunțat finalizarea unei etape importante în cadrul lucrărilor de mentenanță la hidroagregatul nr. 1 al Centralei Hidroelectrice Porțile de Fier I, cea mai mare centrală hidroelectrică din România. Proiectul, în valoare de 55 de milioane de lei, a implicat intervenții complexe, menite să asigure siguranța și eficiența producției de energie electrică.

Lucrări complexe de reparații și modernizare

Lucrările, demarate în iulie 2023, au presupus demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reșița pentru expertiză și reparații, urmat de remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină în fabrică. Potrivit Hidroelectrica, fiecare grup energetic de la Porțile de Fier are o capacitate nominală de aproximativ 194 MW.

„Acest proiect, cu un grad ridicat de complexitate, demonstrează capacitatea Hidroelectrica  împreună cu celelalte două companii din grup, UCMH Reşiţa şi Hidroserv, de a executa lucrări tehnice ample, esenţiale pentru siguranţa şi performanţa sistemului energetic naţional. Suntem încântaţi de progresul realizat şi ne bucură că am putut respecta termenul de finalizare a lucrărilor, cel din 14 februarie 2025”, a declarat Dragoș Novac, managerul Sucursalei Porțile de Fier.

Contractul lucrărilor a fost atribuit societății SSH Hidroserv, care a subcontractat execuția în fabrica UCMH din Reșița. Aici, rotorul turbinei – cu un diametru nominal de 9.500 mm – a beneficiat de prelucrări specializate, posibile doar cu ajutorul unor mașini-unelte de mari dimensiuni, unice în România.

Hidroelectrica
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Testele finale și planurile pentru hidroagregatul nr. 2

Hidroelectrica a anunțat că urmează să efectueze lucrări de mentenanță și la hidroagregatul nr. 2. CEO-ul companiei, Karoly Borbely, a subliniat complexitatea proiectului și importanța sa pentru siguranța și performanța sistemului energetic național.

„Această etapă a fost esenţială pentru asigurarea funcţionării optime a instalaţiilor noastre şi pentru menţinerea performanţelor de vârf ale sistemului hidroenergetic naţional. Mulţumim tuturor celor implicaţi în acest proiect şi suntem încrezători că, prin continuarea acestor eforturi, vom asigura o producţie sustenabilă şi eficientă de energie electrică, sprijinind astfel tranziţia energetică a ţării noastre”, a declarat Karoly Borbely.

În perioada următoare, hidroagregatul nr. 1 va intra într-un proces de testare complexă, care se va încheia pe 14 martie 2025. Aceste verificări urmăresc să asigure funcționarea optimă a agregatului și să confirme fiabilitatea întregului sistem.

„Această etapă a fost esenţială pentru asigurarea funcţionării optime a instalaţiilor noastre şi pentru menţinerea performanţelor de vârf ale sistemului hidroenergetic naţional. Mulţumim tuturor celor implicaţi în acest proiect şi suntem încrezători că, prin continuarea acestor eforturi, vom asigura o producţie sustenabilă şi eficientă de energie electrică, sprijinind astfel tranziţia energetică a ţării noastre”, a mai adăugat Dragoș Novac.