Hidroelectrica negociază cu trei companii româneşti achiziţia unui proiect eolian, cu o capacitate instalată de până la 100 MW, primul de acest tip al companiei, a declarat, joi, directorul general al producătorului de electricitate, Mihai David.
David nu a oferit detalii privind identitatea celor trei firme sau suma pe care compania de stat ar fi dispusă să o aloce acestei investiţii. Şeful Hidroelectrica a făcut publică la începutul lunii noiembrie intenţia companiei de a începe negocieri pentru o achiziţie pe segmentul eolian.
Investiţii şi în centrale pe biomasă
Totodată, Hidroelectrica va construi anul viitor prima centrală pe biomasă din portofoliu, în care estimează că va investi 40 de milioane de euro. Compania intenţionează să construiască cinci centrale pe biomasă, iar investiţiile viitoare vor viza producţia de electricitate în hidrocentrale, centrale pe biomasă şi parcuri eoliene. Investiţiile în centralele pe biomasă vor totaliza 200 milioane euro, câte 40 milioane euro pentru fiecare centrală.
Licitaţia pentru hidrocentrala de la Islaz în 2010
David a mai anunţat că Hidroelectrica va începe, în primăvara anului viitor, licitaţia pentru construcţia hidrocentralei de laIslaz, pe râul Olt, investiţie estimată la 316 milioane de euro.
„Suntem în faza finală cu documentările. Dăm drumul la licitaţii anul viitor cât mai devreme, în primăvară”, a mai spus directorul general al Hidroelectrica.
Unitatea dezvoltată lângă comuna Islaz, din judeţul Teleorman, va avea patru grupuri cu o capacitate totală instalată de 28 MW. Lucrările vor începe anul viitor şi vor dura patru ani.
În octombrie, ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat că Hidroelectrica a încheiat cu patru bănci, printre care BCR, BRD şi UniCredit, un protocol de finanţare a lucrărilor.
Împrumut de 60 milioane de euro contractat miercuri
Hidroelectrica a contractat, miercuri, un împrumut de 60 milioane de euro, şi estimează că va încheia până la sfârşitul anului încă trei acorduri, cu valori de 30 milioane euro, 70 milioane euro, respectiv 135 milioane euro. Sumele vor fi utilizate pentru investiţii.
„Am semnat ieri (miercuri -n.r.) un contract de 60 milioane de euro”, potrivit lui David, fără a specifica banca finanţatoare. Potrivit acestuia, jumătate din suma aferentă contractului, respectiv 30 milioane euro, poate fi accesată imediat, iar restul în primul trimestru al anului viitor.
Hidroelectrica, deţinută de stat, prin Ministerul Economiei, este cel mai ieftin producător local de electricitate şi a asigurat anul trecut 26,4% din consumul de energie la nivel naţional.
SURSA: Mediafax