Hidroelectrica mai are la dispoziţie doar câteva zile pentru a renegocia sau anula contractele încheiate cu “băieţii deştepţi” din energie. Termenul impus Guvernului de către Fondul Monetar Internaţional este data de 15 februarie, conform scrisorii de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie, informează mediafax.ro.
În urmă cu o săptămână, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, declara în conferinţa de presă de la finalul misiunii de evaluare, că acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct şi de care beneficiază doar anumite grupuri pe cheltuiala populaţiei ar trebui încetate imediat, din moment ce astfel de înţelegeri provoacă numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane de euro în fiecare an.
"Va fi încheiată renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de condiţiile de piaţă, până la 15 februarie. Dacă încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal", se arată în documentul citat de
Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2000, iar jumătate dintre acorduri au fost prelungite până în 2018. În toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa FMI ca, până la 31 decembrie 2011, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM. În luna decembrie, Hidroelectrica a anunţat că au transmis notificări privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare şi care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, arătând că înţelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".
Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din ţară, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).
La finele anului trecut, ministrul Economiei de la acea vreme, Ion Ariton, susţinea, în raportul de activitate pe anul 2011, că Hidroelectra a reuşit să rezilieze patru contracte bilaterale. Presa a informat la acea dată că este vorba de SNLO, Salrom, CLMB Patinoar Braşov şi compania Luxten Lightning, care a renunţat la acord "din motive de imagine", conform mediafax.ro. Aşa cum se poate vedea trei dintre cele patru companii aparţin statului.