În urmă cu câteva ore, Euro Insol a anunţat că a denunţat contractul încheiat în martie 2004 de Hidroelectrica cu firma Euro P.E.C., unul dintre traderii care cumpără energie de la Hidroelectrica prin contracte directe, la preţuri sub cele de pe piaţă. Vezi aici anunţul administratorului judiciar şi la ce preţuri cumpăra energia firma Euro P.E.C. Potrivit administratorului judiciar, contractul a fost denunţat având în vedere că firma Euro P.E.C. nu a achitat contravaloarea energiei furnizate în primele luni ale acestui an, la care se adaugă penalităţile aferente, cuantumul lor fiind de 37,8 milioane de lei. Conform anunţului Euro Insol, Hidroelectrica a informat săptămâna trecută furnizorul de energie despre obligaţiile neachitate, iar răspunsul Euro P.E.C a fost că “recunoaşte existenţa unui debit restant faţă de Hidroelectrica”, dar cuantumul este de numai 19,46 milioane de lei, “dar nu îşi asumă vreun angajament sau termen de plată”.
Mai mult, administratorul a calculat pierderile aferente contractului Hidroelectrica cu Euro P.E.C luând în calcul preţul energie electrice de pe bursa de energie şi preţul din contract, reieşind o sumă de 118,57 milioane de lei numai în perioada 2006-31 mai 2012.
Aşa cum se poate observa şi din tabelul de mai sus, Euro P.E.C. cumpăra energia de la Hidroelectrica la un preţ cu 1/3 mai mic decât preţul mediu anual al Pieţei Zilei Următoare (PZU) de la bursa de energie – OPCOM.
Hidroelectrica va rezilia în decursul zilei de astăzi contractul încheiat cu firma Euro P.E.C., ca urmare a unor datorii ale traderului către compania de stat, conform declaraţiilor şefului Euro Insol, administratorul judiciar desemnat de instanţă.
Datoriile Europec către Hidroelectrica se ridică la circa 37 milioane de lei şi reprezintă energie electrică cumpărată de la compania de stat, dar neplătită, informează economica.rtv.net.
Ieri, hotnews.ro anunţa că Remus Borza, şeful Euro Insol, a precizat că "îi aşteaptă la negocieri" pe traderii de energie care au contracte încheiate cu Hidroelectrica, pentru că până acum au acceptat anumite condiţii în bătaie de joc: reducerea perioadei contractelor cu o zi – de la 1 ianuarie 2019 la 31 decembrie 2018 -, sau reducerea cantităţilor în medie cu 5% şi o creştere a preţului cu numai 15%, ceea ce înseamnă un preţ sub media pieţei cu circa 30%.
Conform bilanţului pe anul trecut afişat pe site-ul companiei de stat, Euro P.E.C. a achiziţionat anul trecut o cantitate de energie electrică de 320.876 MWh la un preţ de numai 141 lei/MWh, astfel valoarea totală a ajuns la 45,35 de milioane de lei. (vezi tabelul de mai jos)
Firma Euro P.E.C. are ca obiect de activitate comerţul şi distribuţia de energie electrică şi este deţinută de gălăţenii Adrian Comşa, Galina Comşa şi Ovidiu Peligrad. Potrivit ediţiei de anul trecut al Top 300 Capital, Adrian Comşa, deţine 80% din acţiunile firmei. Comşa ocupă locul 270 în Top 300 cei mai bogaţi români cu o avere estimată între 20 şi 22 milioane de euro.
UPDATE Aşa cum se poate vedea din eticheta de energie electrică a firmei, energia hidro furnizată anul trecut de Euro P.E.C. reprezintă 73,9% din vânzările totale de energie efectuate anul trecut.
Citiţi şi: Cum se reorganizează cea mai mare companie de stat aflată în insolvenţă
EXCLUSIV Cu cererea de insolvenţă depusă la Tribunal, Hidroelectrica a atribuit 8 contracte fără licitaţie unei firme în doar două zile