Termenul de judecată este de 20 iunie 2012, se mai arată pe site-ul TMB. UPDATE ORA 19.00: Cu câteva minute în urmă preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a remis presei următorul comunicat în care explică de ce societatea a cerut intrarea în insolvenţă. De asemenea, Vulpescu asigură toţi partenerii comerciali şi angajaţii Hidroelectrica de faptul că activitatea societăţii va continua neperturbată. În continuare comunicatul:
„Datorită secetei prelungite de la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012,care a avut ca efect diminuarea în 2011 a cifrei de afaceri a societăţii SC Hìdroelectrica SA cu 10%, a pierderilor rezultate în urma dìferenţelor de curs valutar şi a deprecierii monedei naţionale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% în anul 2012, a creşterii datoriilor cu termen scadent de plata mai mare de 90 de zile la 470 mìlìoane lei, a pierderii financiare înregistrate (în 2011 de 121 milioane lei şi pe primele cinci luni din 2012 de 112 mil. lei) SC Hidroelectrica SA a hotărât în Şedinţa Consiliului de Administraţie din 15.06.2012 să înainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în procedura generală a insolvenţei, în scopul reorganizării activităţii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat în condiţiile Legii 85/2006, la finalizarea căruia societatea să iasă din procedura insolvenţei şi să îşi continue activitatea comercială fără supravegherea autorităţii judecătoreşti”.
UPDATE: "Hotărârea privind cererea de intrare în insolvență a fost luată de Consiliul de Administrație al societatii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, în calitate de acționar, nu interferează în niciun fel in procedurile judiciare în care sunt implicate societățile comerciale cu capital de stat pentru a nu influența în niciun mod instanțele de judecată", este poziția oficială a Ministerului Economiei.
Afirmație vine în contextul în care Ministerul Economiei este ACȚIONAR MAJORITAR al companiei, iar compania nu poate lua o astfel de decizie fără Ministerul Economiei.
Insolvenţa ar putea reprezenta o modalitate prin care compania ar putea opri contractele bilaterale ale societăţii cu ‘băieţii deştepţi’ din energie.
Hidroelectrica a finalizat anul trecut cu un profit net de circa 1,41 milioane de euro la afaceri de 714 milioane de euro.
Ce bani au făcut băieții deștepți în 2011
În 6 iunie 2012, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, declara, la o conferinţă de presă, că majorările de preţ din contractele bilaterale ale Hidroelectrica renegociate până în prezent cu beneficiarii sunt prea mici, reducerile de cantităţi la fel, iar niciuna dintre companii nu a acceptat reducerea perioadei contractului.
Premierul Victor Ponta a decis pe data de 7 iunie înfiinţarea unui comitet interministerial privind situaţia economico-financiară a producătorului de energie electrică Hidroelectrica Bucureşti, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei.
Într-o săptămână, comitetul interministerial ar fi trebuit să prezinte Guvernului o informare asupra situaţiei economico-financiare a companiei Hidroelectrica, precum şi propuneri de măsuri care să conducă la îmbunătăţirea activităţii societăţii, se arată în decizia premierului.
Conform documentului, noul comitet interministerial este format din ministrul de Finanţe, vicepremierul Florin Georgescu, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, şi ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean.
Hidroelectrica a făcut obiectul unor contracte bilaterale prin care anumite companii au primit energie electrică, la preţuri mai mici.
Contractele cu ‘băieţii deştepţi’ din energie au fost intens criticate de reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene şi au fost supuse unui proces de renegociere.
Manager privat la sfârșitul lunii iunie
Prima companie din sectorul energetic, care ar putea fi Hidroelectrica, va avea management privat funcţional chiar la sfârşitul acestei luni, a declarat şeful OPSPI, Remus Vulpescu la o conferinţă de presă.
"O companie din energie va avea management privat funcţional la sfârşitul lunii iunie. Hidroelectrica este una dintre companii. Este şi Complexul Energetic Oltenia. Sunt în total 10 companii la care erau demarate procedurile pentru selecţie. Vom încerca să ne asigurăm, împreună cu organele de decizie, cu Consiliile de Administraţie şi cu directorii generali, că se aduc îmbunătăţiri vizibile în situaţiile financiare ale societăţilor", a afirmat Remus Vulpescu.