Producătorul celui mai ieftin curent electric din România se aşază la masa tratativelor cu cel mai mare consumator de energie din economie. Hidroelectrica vrea să renegocieze preţul la care vinde energia electrică societăţii Alro. O solicitare care va ridica tensiunea discuţiilor. Dacă vom asista sau nu la un nou scandal cu reflexii la cele mai înalte niveluri politice, ne vom lămuri abia în această săpămână, când se aşteaptă finalizarea discuţiilor dintre reprezentan
Producătorul celui mai ieftin curent electric din România se aşază la masa tratativelor cu cel mai mare consumator de energie din economie. Hidroelectrica vrea să renegocieze preţul la care vinde energia electrică societăţii Alro. O solicitare care va ridica tensiunea discuţiilor.
Dacă vom asista sau nu la un nou scandal cu reflexii la cele mai înalte niveluri politice, ne vom lămuri abia în această săpămână, când se aşteaptă finalizarea discuţiilor dintre reprezentanţii celor două companii. Cât de dure vor fi negocierile, putem deduce din dimensiunile şi influenţele economice ale celor doi jucători. Hidroelectrica este cel mai mare şi ieftin producător de energie electrică de pe piaţa românească, iar combinatul de aluminiu Alro Slatina, cel mai important consumator de energie şi unul dintre cei mai buni platnici. Fiecare dintre cele două societăţi îşi urmăreşte propriul interes, Hidroelectrica dorind să-şi vândă energia la un preţ mai mare decât cel de anul trecut, care să îi acopere toate costurile, în vreme ce Alro susţine necesitatea de a beneficia de un preţ care să îi recunoască regimul de funcţionare, respectiv acela de consumator în bandă (consum constant, indiferent de intervalul orar).
Directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, a declarat recent că va rediscuta cu reprezentanţii Alro preţul de vânzare al energiei, pe baza formulei de ajustare prevăzute în contractul încheiat între cele două societăţi. „La sfârşitul anului trecut, am renegociat toate contractele, mai puţin cel cu Alro, cu care am ajuns, în final, la o formulă de ajustare a preţului“, a declarat Traian Oprea, precizând că va chema reprezentanţii combinatului de aluminiu pentru a negocia nivelul de majorare al preţului.
Surse din sector au precizat pentru Capital că ajustarea preţului de furnizare al energiei electrice din contract – pe baza formulei de calcul convenită în 2006 – se poate realiza o dată pe an, după ce Hidroelectrica îşi închide bilanţul financiar pe anul trecut. „Miercuri (20.06.2007, n.r.), în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Hidroelectrica, a fost închis bilanţul pe anul financiar 2006, ceea ce înseamnă că în acest moment există o evaluare clară a tuturor costurilor variabile (salarii, credite pentru investiţii, cheltuieli financiare) care încarcă preţul de cost al energiei electrice. În cursul dimineţii de joi, reprezentanţilor Alro le-a fost prezentată hotărârea AGA de a creşte preţul de vânzare din contract cu cel puţin 10%“, au declarat sursele menţionate. Răspunsul oficialilor de la Alro este aşteptat în această săptămână, urmând ca după ce se ajunge la o înţelegere să se încheie un act adiţional, care să certifice noul preţ al energiei electrice pentru anul 2007. Alro a plătit deja către producătorul de energie 100 de milioane de lei, ca avans pentru energia furnizată în următoarele şase luni.
Alro are contract direct cu Hidroelectrica, pentru achiziţia de energie electrică începând din septembrie 2005, după ce a renunţat la contractul de furnizare pe care îl avea încheiat cu Energy Holding. Contractul cu Hidroelectrica a fost preluat de Alro de la Energy Holding, în urma unor negocieri directe. Pentru încetarea contractului cu Energy Holding, Alro a plătit furnizorului de energie patru milioane de dolari. Conform contractului, deja valabil până în 2013, Alro a preluat obligaţiile existente între Energy Holding şi Hidroelectrica fără să mai negocieze alte clauze în avantajul său, au informat în acel moment oficialii combinatului de aluminiu. Prin eliminarea din schemă a intermediarului Energy Holding, Hidroelectrica este cea care a avut un câştig financiar net. Pe de altă parte, reprezentanţii Alro au recunoscut că, deşi contractul cu Hidroelectrica prevedea un preţ mai mare, era mai profitabil, pentru că asigura un rating şi o bonitate în faţa băncilor cu care lucra producătorul de aluminiu.
Contractul cu Hidroelectrica acoperă aproximativ 75% din consumul de energie al Alro, diferenţa fiind achiziţionată de pe bursă la preţuri de peste 60 de dolari/MWh. Reprezentanţii Alro au solicitat, în repetate rânduri, aplicarea unor soluţii de segmentare a marilor consumatori de energie în funcţie de profilul de consum, astfel încât aceştia să beneficieze de costuri mai avantajoase pentru energia electrică consumată, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene. De unde cumpără Alro energia electrică şi la ce preţuri sunt subiecte ce au ţinut capul de afiş al ziarelor în primele luni ale anului, când s-a declanşat un scandal de proporţii, în care au fost implicate nume sonore de politicieni, precum Traian Băsescu, Călin Popescu-Tăriceanu, Theodor Stolojan sau Codruţ Şereş.
Costuri ridicate pentru consumul de energie
ALRO SLATINA are o pondere de aproape 8% în consumul la nivel naţional. Cu toate că investiţiile realizate au condus la reducerea consumurilor specifice de energie cu aproape 70% în perioada 2003-2007, oficialii producătorului de aluminiu nu sunt mulţumiţi de costurile pe care le au cu energia electrică, motiv pentru care Alro îşi va construi propria capacitate energetică.
COMPANIA a raportat, anul trecut, o cifră de afaceri de 781,9 milioane de dolari, în creştere cu 42,2% faţă de anul anterior. Profitul net s-a triplat, la 134,7 milioane de dolari. Marco Industries deţine 84,19% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea – 9,92%.