Miercuri, 12 iulie, va avea loc evenimentul de listare a companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori București (BVB). La acest eveniment vor participa prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reprezentanți ai pieţei financiar-bancare, reprezentanți ai autorităţii publice centrale, dar și directori de companii.
”După cum s-a anunţat pe 5 iulie 2023, preţul ofertei publice iniţiale a Fondului Proprietatea S.A., un fond de investiţii alternativ administrat de Franklin Templeton International Services S.À R.L., constând în 78,007,110 de Acţiuni, a fost stabilit la 104 RON pe Acţiune, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de RON (9,4 miliarde de EUR) la data Admiterii”, a anunţat compania.
Bursa de Valori București (BVB) a venit și cu un mesaj și spune că Hidroelectrica intră pe bursă după cel mai mare IPO din istoria bursei din România.
„Hidroelectrica, lider în producţia de energie în România, debutează la bursă în urma celui mai mare IPO din istoria bursei noastre”, a fost mesajul Bursei de Valori București (BVB).
Printre cei care vor participa la acest eveniment, pe lângă persoanele mai sus menționate, se află Adrian Tănase, director general Bursa de Valori Bucureşti, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Bogdan Badea, preşedintele Hidroelectrica, Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial Departamentul Politici Economice şi Sociale, Adrew Noble LVO, Ambasadorul Marii Britanii, Johan Meyer, manager de portofoliu Fondul Proprietatea, Manraj Sekhon, CIO, Templeton Global Equity Investments & Co-CEO, Templeton Asset Management.
Bogdan Badea, directorul executiv al companiei a precizat că aceasta este etapa finală a unui proces asumat.
„Suntem încântaţi că acţiunile Hidroelectrica sunt tranzacţionabile la Bursa de Valori Bucureşti. Este etapa finală a unui proces pe care ni l-am asumat, o împlinire a unui efort intens şi de durată, ale cărui rezultate le vedem astăzi.
Reuşita IPO-ului reprezintă, pe de o parte, o realizare istorică pentru companie şi, pe de altă parte, o dovadă a potenţialului imens pe care îl are piaţa de capital românească de a contribui la creşterea noastră ca economie, ca ţară şi ca naţiune.Aş dori să le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă această listare de referinţă pentru angajamentul, consecvenţa, grija şi munca asiduă depusă în realizarea acestui proiect.
Interesul semnificativ din partea investitorilor naţionali şi internaţionali reprezintă o dovadă nu doar a calităţii curente a afacerii noastre, ci şi a perspectivelor sale viitoare, iar listarea în categoria Premium a pieţei reglementate a BVB va susţine creşterea pe termen lung a Hidroelectrica.
În numele companiei, urez un călduros bun venit tuturor noilor noştri acţionari. Aşteptăm cu nerăbdare să împărtăşim cu dumneavoastră viitoarele succese, pe măsură ce stimulăm crearea de plus valoare, contribuind în acelaşi timp la atingerea obiectivelor de tranziţie energetică ale României”, spune acesta.
Suprasubscrierea acțiunilor Hidroelectrica are efecte pozitive pentru companie
Potrivit directorului general al BCR, suprasubscrierea acțiunilor Hidroelectrica reprezintă un semnal puternic de încredere în companie și reflectă lichiditatea pozitivă a pieței de capital, precum și potențialul de creștere a economiei românești în contextul actualelor incertitudini globale.
Directorul general consideră că acest semnal de încredere în Hidroelectrica marchează o nouă oportunitate pentru micii investitori, ca urmare a suprasubscrierii de 4,7 ori a acțiunilor companiei.
„Listarea Hidroelectrica bifează mai multe premiere pe piaţa de capital şi arată că Bursa de Valori Bucureşti beneficiază de o bună lichiditate a pieţei, dar şi că România este o economie cu un potenţial mare de creştere. Într-un context global marcat de incertitudine, suprasubscrierea acţiunilor de 4,7 ori reprezintă un semnal de încredere pentru Hidroelectrica.
În plus, deschide un nou capitol pentru micii investitori, iar pentru noi, la BCR, este un semnal că trebuie să scalăm demersurilor de democratizare a accesului la informaţii de educaţie financiară şi dezvoltare investiţională.
Ne bucurăm să fim parte din acest IPO de anvergură, atât din rolul de Codeţinători ai Registrului de Subscrieri, dar şi prin prisma faptului că Erste Group Bank AG, grupul bancar din care BCR face parte, este unul dintre Coordonatorii Globali ai acestei tranzacţii. (…) Considerăm că această ofertă a fost o oportunitate strategică, atât pentru investitorii locali, cât şi pentru cei internaţionali, să devină acţionari pentru un producător european de energie verde, care nu este doar un megatrend, ci una dintre industriile esenţiale pentru un viitor mai bun”, a declarat Sergiu Manea, potrivit unui comunicat al băncii.