Semnarea contractului pentru instalația de stocare cu baterii Li-ion
Hidroelectrica anunță astăzi, 24 aprilie 2025, semnarea contractului cu Asocierea Prime Batteries Technology SRL. și Enevo Group S.R.L., pentru achiziția instalației de stocare cu baterii Li-ion în Parcul Eolian Crucea Nord.
Obiectivele investiției și etapele de implementare
Scopul principal al investiției îl reprezintă reducerea dezechilibrelor interne la parcul eolian aflat în portofoliul Hidroelectrica, furnizarea de servicii de echilibrare a sistemului energetic național, îmbunătățirea performanțelor turbinelor eoliene și scăderea nivelului de uzură a sistemelor electromecanice ale turbinelor.
Graficul preliminar pentru realizarea lucrărilor presupune realizarea avizelor și acordurilor în următoarele două luni de la data semnării contractului, urmată de procesul de fabricație a echipamentelor și materialelor în următoarele șase luni, predarea amplasamentului, organizarea șantierului, lucrări de montare și integrare a instalației de stocare și probe tehnice. Conform contractului procesul de punere în funcțiune fiind planificat peste 12 luni de la data semnării acestuia.
Prețul contractului este de 79.832.242,00 lei fără TVA, iar după punerea în funcțiune a instalației de stocare, puterea nominală a instalației va fi de 36 MW, cu o capacitate nominală de stocare (energie) de 72 MWh.
Declarațiile conducerii Hidroelectrica
Kàroly Borbèly, CEO al Hidroelectrica, a menționat că acest proiect de stocare a energiei marchează un pas important în inovație și eficientizarea Parcului Eolian Crucea. Proiectul va sprijini echilibrarea sistemului energetic național și va contribui la consolidarea companiilor din grupul Hidroelectrica, cu o componentă locală semnificativă.
„Acesta este primul proiect de stocare pentru Hidroelectrica și reprezintă un succes în demersurile noastre de a dezvolta zona de inovație și de stocare. Realizarea proiectului ne va ajuta să eficientizăm activitatea parcului eolian de la Crucea, să putem desfășura activități specifice pentru echilibrarea sistemului energetic național, pentru a crește eficiența operațională și bineînțeles eficiența parcului eolian.
Produsul are o componentă locală de minim 80% și o importanță notabilă pentru Hidroelectrica, inclusiv pentru proiectele pe care le desfășurăm în procesul de consolidare a companiilor din Grup, respectiv UCMH Reșița și Hidroserv” a declarat Kàroly Borbèly, Ceo Hidroelectrica.
Perspective operaționale și viitorul Parcului Eolian Crucea Nord
Marius Vintilă, Manager al Sucursalei Wind Constanța, a subliniat că investiția în capacitatea de stocare a bateriilor de la Crucea va îmbunătăți stabilitatea și eficiența producției la CEE Crucea Nord, permițând o producție mai mare și mai stabilă. Aceasta va oferi și servicii suplimentare pentru sistemul național, marcând un pas important în dezvoltarea Parcului Eolian Crucea Nord.
„Stabilitatea și predictibilitatea sunt astăzi unele din cele mai importante cuvinte din sistemul energetic. În acest sens, această investiție în capacitatea de stocare în baterii de la Crucea, ne deschide drumul către un nou mod de operare și eficientizare a producției în cadrul CEE Crucea Nord. Vom putea într-un timp relativ scurt să producem mai mult, mai eficient și mai stabil, putând în același timp oferi prin această capacitate și servicii pentru sistemul național. Astăzi demarăm nu doar un proiect de investiții, ci facem un pas important către următoarele faze de dezvoltare pentru Parcul Eolian Crucea Nord și nu numai” Marius Vintilă, Manager Sucursala Wind Constanța.

Soluții tehnice inovatoare și pași spre un sistem energetic național rezilient
Radu Brașoveanu, director tehnic Enevo Group, a subliniat importanța strategică a proiectului pentru companie, având în vedere colaborarea cu Hidroelectrica și relevanța stocării pentru viitorul sectorului energetic. Proiectul, cu o componentă locală majoritară, ar putea deveni un model pentru inițiative similare din România. El a adăugat că soluțiile tehnice propuse de companie susțin integrarea stocării cu producția din surse regenerabile, contribuind la creșterea flexibilității și rezilienței sistemului energetic național.
„Proiectul de implementare a instalației de stocare de 72MWh în cadrul CEE Crucea Nord este unul strategic pentru membrii Asocierii noastre, atât din perspectiva faptului că beneficiarul este Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie și furnizor de servicii de sistem din România, dar și pentru că stocarea este o direcție firească de dezvoltare pentru sectorul energetic – o direcție la care suntem pregătiți și dornici să contribuim. Proiectul are o componentă locală de peste 80% și sperăm că poate deveni un exemplu și, de ce nu, un standard pentru alte lucrări similare din România.
Suntem mândri că prin soluțiile tehnice competitive pe care le propunem putem fi parte din acest proiect inovator, care deschide calea utilizării soluțiilor de stocare împreună cu centrale regenerabile mari și care va contribui la adaptabilitatea și reziliența Sistemului Energetic Național” spune Radu Brașoveanu, Director Tehnic Enevo Group.
Contribuția Prime Batteries Technology la tranziția energetică
Vicențiu Ciobanu, CEO al Prime Batteries Technology, a evidențiat că parteneriatul cu Hidroelectrica reflectă recunoașterea expertizei tehnologice a companiei și reprezintă un pas important în tranziția energetică a României. El a menționat că implicarea în acest proiect, prin soluții locale de stocare avansată, contribuie la stabilirea unor noi standarde în materie de sustenabilitate și independență energetică.
„Acest parteneriat cu Hidroelectrica confirmă încrederea în expertiza tehnologică dezvoltată de Prime Batteries și marchează un moment definitoriu pentru tranziția energetică a României. Suntem onorați să contribuim cu soluții avansate de stocare, produse local, la un proiect care stabilește un nou standard pentru sustenabilitate și independență energetică” a declarat Vicențiu Ciobanu, CEO Prime Batteries Technology.
Angajamentul Hidroelectrica față de sustenabilitate
Această investiție marchează o premieră pentru companie, fiind primul proiect de stocare a energiei cu baterii Li-ion implementat de Hidroelectrica. Prin această achiziție, compania face un pas important către eficientizarea resurselor, diversificarea portofoliului, oferirea de servicii complexe prin accesarea tehnologiilor moderne din domeniu.
Compania își reafirmă astfel angajamentul față de promovarea energiilor regenerabile și modernizarea infrastructurii de producție, în linie cu strategia națională de tranziție către o economie verde și sustenabilă.