Hidroelectrica va majora în 2010 preţul de vânzare a energiei către traderii cu care are acoduri pe termen lung, odată cu apariţia celor două companii energetice naţionale, iar în unele cazuri chiar se vor dubla, a declarat, joi, directorul general al companiei, Mihai David.
„De la 1 ianuarie, piaţa de energie se va schimba complet. Vom renegocia preţul de vânzare pe toate contractele, iar în unele cazuri chiar se vor dubla. Vom păstra cantităţile, dar preţurile vor creşte. Trebuie să tragem odată linie şi să începem de undeva”, a spus David, prezent Black Sea Energy and Economic Forum.
Şeful Hidroelectrica a adăugat că, după ce vor fi create cele două companii, va urma o perioadă de tranziţie pe parcursul anului viitor, în care preţurile de vânzare a energiei vor urca de la circa 20 euro pe MWh la costul mediu unitar anticipat pe perioada următoare, estimat la 44 euro pe MWh, pentru fiecare din cele două entităţi energetice.
Alăturarea cu ceilalţi producători va creşte costul
Hidroelectrica va fi dizolvată de la 1 ianuarie, iar activele companiei vor fi incluse în cele două companii energetice naţionale pe care Guvernul intenţionează să le înfiinţeze.
Costul mediu de producţie a energiei la cele două companii va fi de circa 44 euro pe MWh, rezultat dintr-un mix de producţie compus din apă, uraniu, cărbune şi gaze naturale.
Astfel, dacă acum Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de electricitate, are un cost de producţie de circa 20 euro pe MWh, de la 1 ianurie, costul mediu va ajunge la aproape 44 euro pe MWh.
Unele preţuri se vor dubla
„De la 1 ianuarie se schimbă baza de cost. Interesul nostru, ca producător, este să ne menţinem clienţii. În niciun caz nu va fi vândută energie sub coturile de producţie. În cazul unor contracte se va dubla preţul de vânzare a energiei”, a afirmat David.
Compania a renegociat preţurile de vânzare a energiei pentru perioada 1 august-31 decembrie, pe toate contractele, şi a crescut preţurile cu 12% pentru Alro Slatina şi cu 23%-25% pentru alte companii.
“Nu există niciun preţ de livrare sub trei cifre, în lei. De la 1 ianuarie nu vor mai exista preţuri Hidroelectrica, pentru că va fi dizolvată, iar în astea trei luni, până la finele anului, avem timp să negociem preţurile pentru anul viitor”, a continuat directorul general.
Discuţiile politice privind preţurile la care Hidroelectrica vinde energia către anumite companii, cu care are încheiate contracte bilatrale semnate pe termen lung, au început în 2006. Principala suspiciune legată de aceste contracte era că Hidroelectrica vinde energie la preţuri mai mici decât costurile de producţie.
SURSA: Mediafax