Hidroelectrica a vândut, ieri, pe bursă un pachet de 66.000 de MWh de energie electrică în bandă , la un preţ de 136 de lei/MWh – o tranzacţie de 9 milioane de lei. Cumpărătorul a fost compania telecom şi de energie RCS&RDS. Nivelul la care s-a realizat tranzacţia marchează un nou record pentru OPCOM, operatorul bursei de energie din România: cel mai mic preţ înregistrat vreodată într-un contract bilateral dintre un trader şi un producător de energie din surse convenţionale. Practic, curentul pe care Hidroelectrica l-a vândut companiei controlate de miliardarul Zoltan Teszari este doar cu puţin mai scump decât cel pentru populaţie – 121 de lei/MWh.

 

Livrarea se va face între 1 aprilie şi 30 iunie 2017. Curentul va fi furnizat la o putere orară de 10 MW.

 

În afară de cei 66.000 de MWh vânduţi către RCS&RDS, Hidroelectrica a mai vândut, tot  ieri, la acelaşi preţ de 136 de lei/MWh, alţi 22.000 de MWh către ICCO Energ.

 

Precedentele recorduri de preţ mic de pe OPCOM din partea unui producătr convenţional de energie îi aparţin tot lui Hidroelectrica iar cumpărătorul este aceeaşi RCS&RDS. Anul trecut şi la începutul acestui an, între cei doi parteneri s-au mai încheiat contracte la 144, respective 139 de lei/MWh.

 

Un asemenea nivel de preţ este mai degrabă întâlnit la producătorii de energie din surse neconvenţionale, eoliene şi fotovoltaice, care sunt subvenţionaţi de consumatorii din România. Niciun producător „clasic” de energie din România, fie termocentrale pe cărbune, gaz sau Nuclearelectrica, nu poate coborî la sub 150 de lei/MWh, pentru că ar însemna să vândă sub costuri.

Preţul de cost al Hidroelectrica, potrivit datelor furnizate de administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, este de 110 lei/MWh.

Pe piaţa reglementată, energia provine din două surse, hidro şi nuclear. Companiei Hidroelectrica i s-a impus, pentru 2016, livrarea unei cantităţi de energie de 2,7 TWh, la 120 de lei/MWh, iar Nuclearelectricii livrarea a 1,5 TWh, la 162 de lei/MWh.

Hidroelectrica este a doua cea mai mare companie aflată în portofoliul statului român, după Romgaz. Este, de asemenea, cel mai mare şi mai ieftin producător de energie din România, excepţie fiind regenerabilele (care sunt subvenţionate), şi are o capacitate instalată de 6.400 de MW.