Compania de stat Hidroelectrica intenţionează să construiască în următorii 5-7 ani, în parteneriat, circa 50 de centrale hidroelectrice noi, inclusiv Tarniţa-Lăpuşteşti, investiţii totale de trei miliarde de euro, a declarat, miercuri, directorul general al producătorului de electricitate, Mihai David.

„Planul de investiţii pe următorii 5-7 ani se ridică la trei miliarde de euro, în care este inclusă şi unitatea Tarniţa-Lăpuşteşti, al cărei cost va fi de peste un miliard de euro. Circa două miliarde de euro vor fi alocate pentru construcţia unor  centrale noi, în parteneriat”, a afirmat David, într-o conferinţă de presă.

Astfel, sunt programate centrale pe următoarele râuri: pe Olt, o centrală de 25 MW, valoarea estimată a costurilor fiind de 71 milioane euro; Buzău – 11 centrale cu o putere totală de 110 MW, de 325 milioane euro; Mureş – 10 centrale, de 40 MW cumulat, estimate la 249 milioane euro; Arieş – 7 centrale care vor avea împreună 30 MW şi vor costa 246 milioane euro; Someş – 19 centrale de 60 MW în total, pentru care va fi nevoie de 623 milioane euro; Siret – 2 centrale estimate la circa 100 milioane euro, pentru care documentaţia nu este finalizată. În total, Hidroelectrica vrea să construiască, aşadar, centrale noi, majoritatea microhidrocentrale, de peste 1,6 miliarde euro. Producţia totală estimată este de 908 GWh anual, potrivit lui David.

Compania intenţionează să lanseze public aceste proiecte în această lună, după ce conducerea Hidroelectrica va obţine aprobările AGA.

„Voi trimite scrisori de invitaţie pentru marile corporaţii europene, precum RWE, E.ON (ambele din Germania), GDF Suez (Franţa), Verbund (Austria), Statkraft (Norvegia). Poate Iberdrola (Spania) să se uite la un lanţ de centrale de genul ăsta. Primii interesaţi ar fi companiile care deja au cumpărat hidrocentarele mici în România. La Energy Holding sau Romelectro nu voi trimite, că vor citi în ziar. Pentru fiecare proiect vom avea o comisie, în baza ordinului de ministru (al Economiei – n.r.)”, a spus David.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica intenţionează să deţină cel puţin 50% din fiecare companie de proiect care va derula aceste investiţii.

La aceste proiecte se adaugă şi cel al centralei de pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti, ale cărei costuri sunt evaluate la peste un miliard de euro.

Investiţiile companiei la şapte luni s-au ridicat la 770 milioane lei, faţă de 706 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Bugetul de investiţii al companiei pentru întregul an 2010 este de 1,45 miliarde lei.

Compania a înregistrat la şapte luni un profit operaţional de 890 milioane lei, cu 48% mai mare faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut şi cu 100 milioane lei peste întregul câştig operaţional din 2009. Totodată, în perioada analizată, a avut în perioada analizată un profit brut de 332 milioane lei, mai mare cu 140 milioane lei. Cifra de afaceri a Hidroelectrica a avansat cu 400 milioane lei (28,5%), la 1,8 miliarde lei, a adăugat David.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie aflat în portofoliul Ministerului Economiei. Compania urmează să fie inclusă în Hidroenergetica, unul dintre cei doi „giganţi” energetici de stat, ca urmare a unui plan de reorganizare a sistemului naţional de energie.