Ce rol vor juca hidrogenul și tranziția energetică globală în 2022
SUA și China sunt bine poziționate în revoluția surselor regenerabile, în timp ce UE va rămâne în continuare un importator de energie, arată organizația, subliniind faptul că piața globală a hidrogenului crește rapid.
„Apa este cărbunele viitorului”, anticipa scriitorul francez Jules Verne acum aproape 150 de ani. „Elementele hidrogen și oxigen, descompuse de curentul electric, vor furniza în viitor energia Pământului”, credea Verne. FEM se întreabă dacă Jules Verne avea dreptate, având în vedere faptul că hidrogenul este tot mai mult considerat „glonțul de argint” pentru decarbonizarea Pământului. Sau este doar „o exagerare”, așa cum susțin unii experți citați de Forbes?
Hidrogenul, de unul singur, nu va stopa schimbările climatice
Un lucru este cert: hidrogenul, de unul singur, nu va stopa schimbările climatice, notează FEM. Este nevoie de ceva mai mult pentru o tranziție energetică de succes, cum ar fi creșterea rapidă a surselor regenerabile, alături de o extindere a rețelei pentru transportul energiei electrice din surse regenerabile, potrivit weforum.org
În paralel, trebuie eficientizate sistemele energetice existente, iar trecerea de la cărbune la gaze va economisi o cantitate mare de dioxid de carbon, arată analiza.
Hidrogenul va juca un rol în decarbonizare
Când este produs din electricitate curată, hidrogenul este perceput ca un factor esențial al tranziției globale la energia durabilă și o componentă vitală a realizării economiilor cu emisii zero net. Cu toate acestea, în prezent, hidrogenul este limitat la câteva aplicații industriale și, în mod evident, este mai costisitor decât alte alternative de combustibili fosili.
Cu toate acestea, piața globală a hidrogenului este într-o creștere rapidă. Acesta poate contribui la decarbonizarea sectoarelor industriale și la combaterea schimbărilor climatice, fie ca și combustibil ecologic în sectorul transporturilor, fie ca modalitate de reducere a emisiilor în producția de oțel și în alte numeroase industrii. Hidrogenul poate juca, de asemenea, un rol vital în transportul energiei.
Energia stocată sub formă de hidrogen va ajuta la stabilizarea rețelelor electrice
În cele din urmă, energia stocată sub formă de hidrogen va ajuta la stabilizarea rețelelor electrice, din ce în ce mai volatile. Chiar și când nu bate vântul și soarele este absent, este nevoie de surse de energie electrică. Iar hidrogenul poate contribui la aceste surse.
Trecerea la surse regenerabile va schimba structurile globale
De aceea, o componentă importantă este încrederea, pentru că un sistem energetic durabil bazat pe surse regenerabile va schimba radical structurile politice ale lumii. Dar ceva care ar putea fi benefic pentru climă, ar putea să ducă la tulburări majore geopolitice, iar această problemă trebuie discutată deschis și onest.
Exportatorii actuali își vor pierde influența
Ce va însemna deci extinderea hidrogenului pentru relațiile dintre exportatorii tradiționali de combustibili fosili, noii producători de hidrogen și piețele de import existente? Pe măsură ce fluxurile comerciale globale se vor schimba, vor apărea noi alianțe politice și exportatorii actuali își vor pierde influența.
Un lucru este clar: exportatorii de combustibili fosili încep acum să aibă o oarecare concurență. Rolul pe care principalii producători de petrol și gaze îl vor juca în viitor rămâne însă greu de evaluat.
Potrivit unui studiu Energy Research & Social Science, Statele Unite și China sunt bine poziționate în acest moment. Dețin vaste resurse naturale și joacă un rol important ca producători de tehnologie energetică. Mai mult, cele două state au un potențial uriaș de a produce cantități mari de hidrogen, subliniază FEM.