O nouă metodă de producere a hidrogenului verde ar putea ajuta industria cea mai poluantă

O nouă metodă ecologică de producere a hidrogenului ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră care cauzează încălzirea globală și ar putea ajuta țările să își atingă obiectivele climatice, potrivit Business standard.

Hidrogenul „verde” este produs prin utilizarea energiei regenerabile pentru a împărți apa în hidrogen și oxigen. În schimb, procesul convențional de fabricare a hidrogenului folosește combustibili fosili.

Hidrogenul este un element-cheie în îngrășăminte și rafinării, astfel încât hidrogenul verde ar ajuta aceste industrii să reducă emisiile. Ar putea fi, de asemenea, utilizat în fabricarea oțelului pentru a reduce emisiile prin înlocuirea utilizării cărbunelui ca sursă de energie și ca agent de reducere.

„Până acum, ne-am concentrat pe sursele de energie regenerabile pentru electricitate curată, dar pentru industrii și sectorul transporturilor spre tranziția la emisii nete zero avem nevoie de combustibil curat. Hidrogenul verde poate juca un rol major în acest sens”, susține Amit Kumar, fost director la Institutul de Energie și Resurse (TERI).

Hidrogenul verde este văzut drept o componentă-cheie a unei schimbări la nivel mondial, la nivelul întregii economii și la nivelul întregului sistem, către o amprentă de carbon mai redusă pentru omenire.

În India, guvernul central și mai multe state lansează programe pentru a sprijini producția și utilizarea hidrogenului verde. În septembrie 2021, Kerala a inițiat discuții cu companii energetice pentru a produce hidrogen verde dintr-o instalație de energie solară de pe aeroportul Cochin. În august, premierul indian a anunțat Misiunea Națională a Hidrogenului pentru a sprijini obiectivele de tranziție energetică ale Indiei.

Sectoare în care se poate utiliza hidrogenul verde

Hidrogenul verde poate ajuta la decarbonizarea sectoarelor precum transportul și transportul, precum și în industriile prelucrătoare, precum oțelul și produsele chimice, unde poate constitui o materie primă importantă. Ar putea înlocui combustibilii fosili în generarea de energie electrică și ar putea fi utilizat pentru a stoca energie regenerabilă. În plus, hidrogenul verde ar putea fi utilizat în turbine cu gaz, împreună cu amoniacul, pentru a gestiona fluctuațiile cererii și ofertei de energie.

Principala provocare în tranziția la hidrogenul verde este de a-l face competitiv și viabil din punct de vedere comercial. Oțelul fabricat cu hidrogen verde costă cu 50-127% mai mult decât oțelul fabricat cu cărbune.

Sursă foto: Dreamstime