Vineri, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii. Problemele pot apărea pe pe afluenţii de stânga ai râului Timiş, atrag atenţia hidrologii. Până când este valabilă atenţionarea şi ce vizează şi un alt Cod galben emis tot astăzi?
Avertizare de inundaţii în România! Vineri, hidrologii au emis o avertizare de tip Cod portocaliu de inundaţii, ce vizează două judeţe din vestul ţării.
Pericol de inundaţii în judeţele Timiş şi Caraş Severin
Avertizarea este valabilă până sâmbătă dimineaţă şi vizează judeţele Timiş şi Caraş Severin. Hidrologii vorbesc de probleme ce pot apărea pe afluenţii de stânga ai râului Timiş.
Anunţul făcut vineri de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA): “Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce ȋn continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii de stânga ai Timişului aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Bistra – amonte S.H. Lugoj, judeţele Caraş-Severin şi Timiş.”
Reprezentanţii INHGA anunţă că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Cernabora, Ştiuca şi Spaia.
Codul portocaliu de inundaţii este valabil în intervalul vineri, ora 19:00 – sâmbătă, ora 02:00.
E valabil şi un Cod galben de inundaţii până sâmbătă la miezul nopţii
Înainte de această avertizare, hidrologii veniseră cu o atenţionare de tip Cod galben de inundaţii în mai multe bazine hidrografice, până sâmbătă la miezul nopţii.
Sunt vizate râul Crasna – aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare) – sector îndiguit, precum şi râurile din bazinele hidrografice:
- Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior,
- Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior,
- Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş),
- Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Satu Mare),
- Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud),
- Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare),
- Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele: Cluj şi Bihor),
- Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad),
- Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad),
- Arieş – bazin superior (judeţul Alba).
Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Maramureş şi Bistriţa Năsăud.
Sursa foto: Dreamstime