‘Nu suntem şi nu vom fi niciodată de acord ca salariaţii de rând ai Hidroelectrica să plătească pentru hoţiile şi prostiile săvârşite de-a lungul anilor de administratorii societăţii, sub oblăduirea sau la comanda politicienilor vremii, mai ales că nu am văzut până acum vreo persoană găsită vinovată pentru vreuna din cauzele insolvenţei. Faptul că nu am acceptat modificarea articolului din Contractul Colectiv de Muncă, ce stipulează plăţile compensatorii, are o motivaţie cât se poate de simplă: nu dorim să deschidem poarta altor sute de concedieri. Suntem în mijlocul unui conflict colectiv de muncă înregistrat la ITM Bucureşti şi suntem ferm hotărâţi să ieşim în stradă. Calendarul acţiunilor va fi stabilit funcţie de derularea paşilor acestui demers legal. De asemenea, vom ataca în instanţă măsurile abuzive luate de administratorul judiciar, atât în privinţa concedierilor efective, cât şi în privinţa neplăţii salariilor compensatorii’, a declarat preşedintele Hidrosind, Decebal Sulea.
Sindicaliştii susţin că au fost de acord, în decembrie 2012, să reducă o serie de drepturi salariale pentru a proteja locurile de muncă. ‘Restructurarea acceptată şi propusă de noi este reducerea numărului de salariaţi ai societăţii pe cale naturală, într-o perioadă de trei ani. Dar domnul administrator vrea rezultate spectaculoase şi imediate, pentru propria sa imagine publică. În concluzie, face disponibilizări după bunul sau plac’, este menţionat în comunicat.
De asemenea, Hidrosind se opune soluţiei adoptate de AGA Hidroelectrica privind transformarea celor 8 Hidroserv-uri într-o singură entitate de mentenanţă, deoarece noua structură nu are un plan de afaceri, fiind un proiect ce nu are la bază o analiză tehnico-economică.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a semnat documentele pentru concedierea a 154 de angajaţi ai producătorului de energie, conform noii organigrame parafate în data de 16 ianuarie 2013, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, reprezentantul companiei, Remus Borza. Acesta a precizat că cei disponibilizaţi nu vor primi niciun salariu compensatoriu din cauză că sindicatul Hidrosind a refuzat semnarea unei înţelegeri privind acordarea unui număr de 5 până la 12 salarii compensatorii.
‘Raporturile de muncă pentru cei 154 de angajaţi încetează după perioada de preaviz, în data de 7 februarie. Au fost demişi inclusiv 22 de directori. Din aceste disponibilizări, Hidroelectrica face economii de patru milioane euro’, a spus Borza.
SURSA: Agerpres