Hidrosind va interveni şi se va opune în procesul de miercuri 20 iunie privind insolvenţa Hidroelectrica, potrivit unui comunicat de presă transmis de sindicatul salariaţilor din companie, scrie Agerpres.
"Considerăm că măsura trecerii în insolvenţă, care nu putea fi luată decât de Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica (chiar dacă domnul preşedinte al CA declară că nu ştie nimic despre aceasta) este o măsură pripită. Reamintim că printre creditorii Hidroelectrica, pe lângă nişte băieţi mai mult sau mai puţin deştepţi, pe lângă alte firme mai mult sau mai puţin importante, se mai află Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi, nu în ultimul rând, salariaţii societăţii. Cel puţin ultimele două categorii de creditori nu au fost consultaţi", a declarat Nicolae Aurariu, secretar general al Hidrosind.
În acest context, Hidrosind solicită Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica publicarea motivelor şi autorilor cererii referitoare la insolvenţa companiei.
Compania Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa, în data de 15 iunie 2012, iar dosarul urmează să fie judecat pe 20 iunie. Decizia ar putea reprezenta o modalitate prin care compania ar putea opri contractele bilaterale ale societăţii cu "băieţii deştepţi" din energie.
Pe 6 iunie 2012, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, declara, într-o conferinţă de presă, că majorările de preţ din contractele bilaterale ale Hidroelectrica renegociate până în prezent cu beneficiarii sunt prea mici, reducerile de cantităţi la fel, dar că niciuna dintre companii nu a acceptat reducerea duratei contractului.
"Unele dintre opţiunile noastre ne-ar putea permite să tragem o concluzie relativ rapid, altele după întâlnirea cu board-ul. Sunt opţiuni pentru renegociere, pe care variantă o alegem, depinde şi de rezultatele economice şi de respectarea principiilor de drept. Varianta scurtă ar fi să ne pliem la ofertele făcute până în prezent de aceşti beneficiari. Niciunul nu a acceptat reducerea perioadei. Sunt, în opinia noastră, creşteri prea mici de preţ şi reduceri mici de cantităţi. Se poate obţine mai mult pentru Hidroelectrica. Noi vă spunem că derularea acestor contracte poate fi oprită, însă rezilierea ne limitează opţiunile", a declarat Remus Vulpescu.
De asemenea, Vulpescu a precizat că în negocieri autorităţile române nu sunt satisfăcute de stabilirea unui preţ pentru 2012 apropiat de preţurile pieţei concurenţiale.
Citeşte şi:
HIDROELECTRICA SA și-a cerut insolvența!
Ce bani au făcut băieții deștepți în 2011