Într-un discurs susţinut la Camera de Comerţ a SUA din Hong Kong, dna Clinton şi-a exprimat încrederea că se va ajunge la un acord privind datoria până la termenul limită de 2 august pentru a se evita intrarea în incapacitate de plată fără precedent. Ea a precizat că această dezbatere partizană privind plafonul datoriei reprezintă o constantă în politica din SUA.
‘Disputa politică de la Washington este intensă în prezent. Însă acest fel de dezbateri a fost o constantă în viaţa noastră politică de-a lungul istoriei republicii. Uneori sunt dificile, dar în acest fel o societate deschisă şi democratică îşi uneşte în final forţele pentru a ajunge la soluţia potrivită. Aşadar, sunt încrezătoare că Congresul va face ceea ce trebuie şi va ajunge la un acord privind plafonul datoriei şi va lucra cu preşedintele Obama pentru a lua măsurile necesare în vederea îmbunătăţirii perspectivelor fiscale pe termen lung’, a declarat Hillary Clinton.
Pieţele financiare din întreaga lume privesc cu precauţie la ceea ce se întâmplă la Washington, iar China, cel mai mare deţinător extern al datoriei americane, este în mod special îngrijorată.
‘Bineînţeles, ţări din această regiune se confruntă cu provocări. Însă suntem optimişti în privinţa viitorului Asiei. Şi, chiar dacă SUA se confruntă cu propriile provocări, puteţi fi siguri că suntem optimişti şi în privinţa viitorului Americii’, a mai spus secretarul de stat.
Clinton a făcut apel la China şi la alte state să nu-şi piardă încrederea în modelul economic american, despre care a spus că este solid şi că şi-a revenit din numeroase crize din trecut.
‘America rămâne o ‘societate a oportunităţilor’, o ţară a posibilităţilor şi a mobilităţii unde o idee strălucită apărută într-o cameră de cămin de colegiu sau un produs inventat într-un garaj poate găsi o piaţă globală şi se poate dezvolta într-o companie de mai multe miliarde de dolari’, a mai afirmat Clinton.
Ea a făcut apel la Asia să adopte politici economice deschise şi corecte care au stimulat creştere în trecut.
Datorită acestor principii, ‘de fiecare dată în istorie când SUA au experimentat un declin, l-am depăşit’, a mai spus şefa diplomaţiei americane.
Hillary Clinton a cerut statelor din întreaga lume să joace după aceleaşi reguli, să pună capăt protecţionismului şi să reducă alte bariere comerciale, combătând în acelaşi timp corupţia şi apărând drepturile de proprietate intelectuală.
Discursul său de la Hong Kong vine la sfârşitul unui turneu diplomatic de 12 zile în jurul lumii, început în Europa, dar concentrat în ultima săptămână asupra Asiei. Dna Clinton a ajuns la Hong Kong după trei zile la Bali, Indonezia, unde a luat parte la un forum regional de securitate la care temele principale de discuţii au fost Coreea de Nord şi tensiunile din Marea Chinei de Sud.
Înainte de discursul de luni, Hillary Clinton s-a întâlnit cu înalţi oficiali ai guvernului din Hong Kong. Şefa diplomaţiei americane se va deplasa apoi în regiunea Shenzhen din sudul Chinei pentru a discuta cu Dai Bingguo, consilier chinez de stat. Dna Clinton va reveni în SUA în a doua parte a zilei de luni.
Aleşii din Congresul american au încercat din nou duminică, fără succes, să ajungă la un acord privind ridicarea plafonului datoriei, declanşând în Asia o reacţie negativă a pieţelor, cu nouă zile până la data limită evocată de Trezoreria americană de intrare în incapacitate de plată, relatează AFP.
Negocierile au continuat în culise pe tot parcurul sfârşitului de săptămână între democraţi, majoritari în Senat, şi adversarii lor republicani, care controlează Camera Reprezentanţilor.
Potrivit unui înalt responsabil de la Casa Albă citat de AFP, Barack Obama a avut duminică seară o întâlnire cu liderii democraţilor din Senat şi din Camera Reprezentanţilor, Harry Reid şi, respectiv, Nancy Pelosi, în care ‘preşedintele a fost informat de starea negocierilor din Congres’ menite a evita intrarea în incapacitate de plată.
Sursa citată a precizat că Obama şi democraţii se opun în continuare oricărui acord de scurtă durată care prevede ridicarea plafonului datoriei, soluţie avansată de republicani pentru ieşirea din impas.
SURSA: Agerpres