Hipotiroidismul, boală care afectează tot mai mulți oameni. Ce obiceiuri o pot agrava

spital

SURSA FOTO: Dreamstime

Hipotiroidismul. Aceste obiceiuri pot agrava o boală care afectează tot mai mulți oameni. Hipertiroidismul este o afecțiune a tiroidei (glanda de dimensiuni reduse, în formă de fluture, situată în partea din față a gâtului). Aceasta produce tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), doi hormoni care controlează modul in care celulele corpului folosesc energia.

De obicei, hipertiroidismul se dezvoltă lent, dar la persoanele tinere simptomele se pot manifesta brusc

Glanda tiroidă reglează metabolismul, temperatura corporală, bătăile inimii, sistemul nervos și alte funcții esențiale ale organismului. Este una dintre principalele probleme de sănătate de care oamenii suferă chiar de la vârsta de 30 de ani. Stilul de viață sedentar este singurul motiv? Iată câteva obiceiuri proaste care pot afecta tiroida, conform India.com.

Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni pentru a menține echilibrul tiroidian în organism. În timp ce medicamentele pot ajuta la gestionarea bolii, stilul de viață joacă un rol important. De obicei, hipertiroidismul se dezvoltă lent, dar la persoanele tinere, simptomele se pot manifesta brusc. Persoanele în vârstă au simptome mai subtile, precum accelerarea ritmului cardiac, o ușoară senzație de oboseală sau creșterea sensibilității la căldura.

Când hipertiroidismul este la debut, pacientul se simte activ din cauza accelerării metabolismului. În timp, se instalează starea de oboseală și slăbiciune. Pentru copii trebuie făcute controale periodice la medicul specialist deoarece boala poate să apară fără alte simptome anterioare. Există o serie de alte boli care se pot asocia cu insuficiență tiroidiană, dar prin leziuni la nivelul hipofizei sau hipotalamusului.

Obiceiuri care pot agrava unele afecțiuni ale tiroidei

Stresul contribuie la apariția problemelor tiroidiene

Într-o lume tot mai agitată, avem tendința de a ne pune sănătatea mintală în pericol. Stresul poate duce la niveluri neregulate de glucoză, probleme digestive și dezvoltarea bolilor autoimune. Aceste probleme de sănătate slăbesc glandele și le fac mai vulnerabile în fața problemelor tiroidiene.

Diabetul și tiroidismul sunt adesea legate

Diabetul și tiroidismul sunt adesea legate. Problemele tiroidiene afectează nivelul zahărului, iar diabetul poate duce la hipotiroidism, deoarece afectează și rata metabolică.

Alimentele procesate

În epoca vitezei, oamenii așteaptă rezultate rapide. Cu o cultură agitată și o viață sedentară, aportul de alimente procesate a crescut dramatic. Acest lucru afectează și mai mult sensibilitatea la insulină și poate duce la funcționarea defectuoasă a glandelor tiroide.

Lipsa somnului afectează glanda tiroidă

Somnul de proastă calitate și privarea de somn afectează eliberarea hormonilor din tiroidă. Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, lipsa somnului poate altera funcția axei hipotalamo-hipofizo-tiroide umane și este asociat cu niveluri alterate de TSH, T4 și T3. De asemenea, există studii care atestă legătura între calitatea slabă a somnului și hipotiroidismul subclinic.

Deficiența de iod

Deficiența severă de iod provoacă gușă și hipotiroidism deoarece, în ciuda creșterii activității tiroidiene pentru a crește absorbția și reciclarea iodului, concentrațiile de iod sunt prea scăzute pentru a permite producerea hormonului tiroidian. Majoritatea bolilor tiroidiene se tratează cu medicamente.

Pentru hipotiroidism se administrează medicamente cu hormoni tiroidieni, iar doza se stabilește în funcție de severitatea bolii. Se apelează la medicamente antitiroidiene, iod radioactiv sau tratamentul chirurgical (tiroidectomie) atunci când boala nu răspunde la medicație.