De ce adoptă tineretul (studios?) ideile socialiste, iar pensionarii viziunea conservatoare? De ce tocmai pensionarii, amenințați de austeritate cu reducerea pensiilor, sunt de acord totuși cu măsurile susținute de Occident? , se întreabă profesorul de economie, Bogdan Glăvan, într-o analiză, pe blogul său.
~~Conform acestui sondaj de opinie, populația din Grecia este divizată echilibrat între “Da” și “Nu”. Egalitatea aproape perfectă între cei care dau dreptate guvernului și cei care aprobă planul Troicii este valabilă nu doar per total, ci și în funcție de educație, mediu de rezidență (urban-rural), ocupație (angajați la stat sau la privat). Un singur criteriu creează asimetrie: vârsta
~~La Greferendum tinerii votează covârșitor contra planului Troicii, în vreme ce pensionarii îl preferă. De ce adoptă tineretul (studios?) ideile socialiste, iar pensionarii viziunea conservatoare? De ce tocmai pensionarii, amenințați de austeritate cu reducerea pensiilor, sunt de acord totuși cu măsurile susținute de Occident? De ce tinerii – șomeri prin definiție (rata șomajului este de 51% în rândul celor sub 24 de ani, respectiv 35% în grupa de vârstă 25-34 ani) – simpatizează cu ideologia care distruge locuri de muncă?
Deoarece pensionarii își dau probabil seama că pensiile lor sunt de fapt suportate de germani și restul creditorilor externi. Deoarece populația vârstnică este cea care a acumulat ceva în viață și, prin urmare, este cea mai afectată de confiscarea depozitelor bancare, în timp ce tineretul… locuiește cu părinții. Deoarece Biserica Ortodoxă i-a sfătuit pe credincioși să voteze pentru planul creditorilor, implicit pentru respectarea datoriilor asumate în trecut (să nu uităm, Alexis Tsipras nu a jurat pe Biblie la momentul investiturii)
Sau poate pentru că așa a fost și la 1848. Fiindcă tineretul întotdeauna vrea o “Revoluție”, vrea să întoarcă lumea cu fundul în sus; în viziunea lui, respectarea tradiției este anti-progresistă, pentru că vine în contradicție cu libertatea de a face orice, oricui (dacă am chef să te mușc de ureche, atunci de mușc de ureche – precum “eroul” din Demonii lui Dostoievski; a da țeapă este doar un stil de viață, fiecare trebuie să fie liber să aibă propriul stil. “Relicvele burgheze” trebuie să dispară și, în locul lor se va instala paradisul socialist-ateu cântat printre alții de John Lennon:
“Imagine there’s no countries…
And no religion too…
Imagine no possessions…
Imagine all the people sharing all the world.”
Hai că se poate. #unițisalvăm socialismul.
Articolul a fost preluat de pe blogul logec.ro